Johanna Boijer-Svahnström och Hans Ahlström intervjuas av Nina Smeds:
Publicerad: torsdag, 14 november, 2019 - 16:54, uppdaterad: torsdag, 14 november, 2019 - 17:28

Poststrejken kan stoppa färjtrafiken till Åland

Finlands Sjömansunion tar till stödåtgärder till Post- och logistikunionens PAU:s pågående strejk, som kan stoppa färjtrafiken till och från Åland.

I dag meddelade Sjömansunionen att man vidtar åtgärder med början den 18 november. Åtgärderna kulminerar den 25 november när alla last-, ropax- och passagerarfartyg under finskt flagg som anländer finsk hamn efter klockan 6 blir liggande i hamn. Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line anser att det är beklagligt.

-Vi har fem finskflaggade fartyg och vi är Finlands största sjöarbetsgivare, så skulle fartygen bli liggande i hamn blir det allvarliga konsekvenser, säger hon.

Arbetsgivarorganisationen Rederierna i Finland är kritisk till Sjömansunionens stödstrejk. Vice vd Hans Ahlström säger att de massiva stödstrejkerna äventyrar Finlands utrikeshandel och även valet av flagga på de 13 nybyggen som är på gång. Han har inte sett motsvarande massiva strejkåtgärder i andra konkurrentländer och tror att rederierna då väljer annat flagg än finskt.

-I och med strejkhotet funderar rederierna om det är för stor risk att flagga finskt, säger han.

Fler Nyheter

Företagarna på Åland för nytt initiativ

Mats Adamczak intervjuas av Nelly Björkqvist:
En gång i månaden under ett år framöver, kommer Företagarna på Åland lyfta olika näringslivsfrågor. Detta då det enligt dem är viktigt att nu ta tag i skattegränsfrågan, bland annat på grund av EU:s nya tullkodex.

12 verksamheter får PAFs miljöstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Bland de stora mottagarna av stöd för miljöverksamhet finns Husö biologiska station, Ålands natur- och miljö och Bärkraft.ax.

Utredningen om e-röstning klar

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Slutrapporten som ÅDA gjort om den inställda e-röstningen vid senaste valet, visar att tidsplanen var i fas till och med juni.

Ålands näringsliv vill ha nya stöd för företagare

Anders Ekström på Ålands näringsliv:
Ålands näringsliv vill ha förändringar i stöd för blivande företagare.

De sitter i stadens nya nämnder

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Igår kväll utsåg stadsfullmäktige ledamöter i stadens nämnder 2020-2023. Utöver de vanliga partivisa grupperna har OCÅ bildats, gruppen består av Obunden Samling, Centern och Ålands framtid. Gruppen för Hållbart Initiativ är också ny.

Peter Makrillos klar för Grönvitt

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Fotboll: Centrala mittfältaren Peter Makrillos har skrivit på för IFK Mariehamn. Hans kontrakt med IFK sträcker sig över säsongen 2020.

HI upptogs i Mittengruppen

Hållbart Initiativ valdes in i Mittengruppen under nordiska rådets senaste session i Köpenhamn, det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Åland kan bli inspelningsplats för deckare

Producent Patrik Andersson och manusförfattaren Patrik Gyllström:
Åland kan komma att bli en av inspelningsplatserna i en ny pusseldeckare av produktionsbolaget B-Reel Films i Stockholm.

Kreativa näringar ska ges mer utrymme

Annika Hambrudd, utbildnings- och kulturminister:
De kulturella och kreativa näringarna ska få mera utrymme och ges större stöd. Det säger utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C).