Johanna Boijer-Svahnström och Hans Ahlström intervjuas av Nina Smeds:
Publicerad: torsdag, 14 november, 2019 - 16:54, uppdaterad: torsdag, 14 november, 2019 - 17:28

Poststrejken kan stoppa färjtrafiken till Åland

Finlands Sjömansunion tar till stödåtgärder till Post- och logistikunionens PAU:s pågående strejk, som kan stoppa färjtrafiken till och från Åland.

I dag meddelade Sjömansunionen att man vidtar åtgärder med början den 18 november. Åtgärderna kulminerar den 25 november när alla last-, ropax- och passagerarfartyg under finskt flagg som anländer finsk hamn efter klockan 6 blir liggande i hamn. Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line anser att det är beklagligt.

-Vi har fem finskflaggade fartyg och vi är Finlands största sjöarbetsgivare, så skulle fartygen bli liggande i hamn blir det allvarliga konsekvenser, säger hon.

Arbetsgivarorganisationen Rederierna i Finland är kritisk till Sjömansunionens stödstrejk. Vice vd Hans Ahlström säger att de massiva stödstrejkerna äventyrar Finlands utrikeshandel och även valet av flagga på de 13 nybyggen som är på gång. Han har inte sett motsvarande massiva strejkåtgärder i andra konkurrentländer och tror att rederierna då väljer annat flagg än finskt.

-I och med strejkhotet funderar rederierna om det är för stor risk att flagga finskt, säger han.

Fler Nyheter

Stor organisationsreform väntar i Mariehamn

Stadens barnomsorg flyttas från socialförvaltningen till bildningssektorn. Det är en av de största förändringarna när Mariehamns stad gör en organisationsreform som börjar gälla år 2021. Av nuvarande socialnämnd bildas en äldrenämnd där äldresektorns ärenden handhas.

Samlingshuset levereras senare än väntat

Dennis Jansson, byggnadskommitténs ordförande:
Samlingshuset i Prestgårdenby, som skulle överlämnats till Jomala kommun nästa vecka, försenas med drygt en månad. Det beskedet fick byggnadskommittén vid ett besök i byggnaden under gårdagen.

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Nyhetsnotisen i ljudform:
Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Nyhetsnotisen i ljudform:
Mariehamns gymnastikförening kommer att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.