Publicerad: torsdag, 14 november, 2019 - 16:54Uppdaterad: torsdag, 14 november, 2019 - 17:28

Poststrejken kan stoppa färjtrafiken till Åland

Finlands Sjömansunion tar till stödåtgärder till Post- och logistikunionens PAU:s pågående strejk, som kan stoppa färjtrafiken till och från Åland.

I dag meddelade Sjömansunionen att man vidtar åtgärder med början den 18 november. Åtgärderna kulminerar den 25 november när alla last-, ropax- och passagerarfartyg under finskt flagg som anländer finsk hamn efter klockan 6 blir liggande i hamn. Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line anser att det är beklagligt.

-Vi har fem finskflaggade fartyg och vi är Finlands största sjöarbetsgivare, så skulle fartygen bli liggande i hamn blir det allvarliga konsekvenser, säger hon.

Arbetsgivarorganisationen Rederierna i Finland är kritisk till Sjömansunionens stödstrejk. Vice vd Hans Ahlström säger att de massiva stödstrejkerna äventyrar Finlands utrikeshandel och även valet av flagga på de 13 nybyggen som är på gång. Han har inte sett motsvarande massiva strejkåtgärder i andra konkurrentländer och tror att rederierna då väljer annat flagg än finskt.

-I och med strejkhotet funderar rederierna om det är för stor risk att flagga finskt, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »