Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 juni, 2019 - 15:49Uppdaterad: torsdag, 6 juni, 2019 - 17:23
  • Kommissarie Tommy Thörnroos säger att man ska vara försiktig om man skaffar sig en fat-scooter. Arkivfoto.
  • Mopelmodellen på Åland klassas som cykel i trafiken.

Den populära mopelen kan vara farlig, säger polisen

SVT-nyheter rapporterade under onsdagen att polisen i Uppsala varnar för den eldrivna så kallade fat-scootern som når en hastighet på 40 kilometer i timmen, eftersom fordonet under den senaste tiden har varit involverad i ett antal trafikförbrytelser.

 De är förbjudna att köra på cykelbanor och körkort för EU-moped krävs. Det eldrivna fordonet som på Åland kallas mopel har under de senaste åren blivit väldigt populär. Kommissarie Tommy Thörnroos menar att fat-scootern är en annan typ av modell än den som brukas på Åland. Mopelen når en hastighet på 20 kilometer i timmen och klassas som en cykel i trafiken.

- Skulle man gå i tankarna att skaffa ett sådant fordon som går 40 kilometer i timmen uppmanar jag att ni tar kontakt med fordonsmyndigheten eller oss på polisen och diskuterar vad detta fordon ska klassas som, säger Thörnroos.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »