Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 februari, 2023 - 06:06Uppdaterad: onsdag, 8 februari, 2023 - 06:14

Polismästaren om JO-kritik: ”Vi har inte uppfattat det som problematiskt”

Polismästare Johan Pawli välkomnar justitieombudsmannens inspektioner men han håller inte med om att polisens övervakning av frihetsberövade är problematisk.

Som Ålands Radio rapporterade om i går anser justitieombudsmannen att det är problematiskt att frihetsberövade under vissa tider och dagar övervakas via kameror från alarm- och lägescentralen som är två våningar upp från förvaringslokalen. JO frågar sig också huruvida den personen effektivt och snabbt kan reagera på nödsituationer i förvaringslokalen då hen samtidigt arbetar med att ta emot nödsamtal.

-Vi har inte internt uppfattat det som problematiskt då volymerna är så pass små, säger polismästare Johan Pawli.

I medeltal får Alarmcentralen 3,8 samtal per timme varav bara en del kopplas vidare till polisen. Under de senaste åren har mellan 160 och 360 personer varit intagna i polisens förvar.

-Myndigheten har hittills uppfattat att arrangemanget är lämpligt – JO vill utreda det och det är jättebra. Anser man att arrangemanget inte är lämpligt så ändrar vi på det, säger Johan Pawli.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »