• Rivningen av det tidigare polishuset. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Lyssna på hela inslaget med Marcus Måtar och Stefan Rumander:
Publicerad: tisdag, 17 september, 2019 - 12:43, uppdaterad: tisdag, 17 september, 2019 - 15:03

Polishusbygget kan fördröjas efter besvär till domstol

Nu ser det ut att vara upp till marknadsdomstolen att besluta när byggandet av Ålands nya polishus kan komma igång. Byggföretaget Hans Mattson ab, genom juristen Marcus Måtar, har i torsdags lämnat in ett besvär mot Landskapets fastighetsverk till marknadsdomstolen.

-Oftast står det stilla tills sådana här besvärsärenden avgörs, säger Måtar, som tillägger att marknadsdomstolens handläggningstider är runt tolv månader.

Fastighetsverkets vd Stefan Rumander säger att man inte delar bedömningen att det kommer att dröja innan bygget av polishuset kommer igång. Fastighetsverket kommer att argumentera för att marknadsdomstolen ska ge tillstånd för att bygget får sättas igång.

-Målet är glasklart. Vi ska bygga polishuset för polisens behov och vi ska sätta igång bygget så snart vi kan, säger Stefan Rumander.

Hans Mattsson ab hoppas att domstolen ska upphäva Landskapets fastighetsverks beslut att ge entreprenaden för polishusbygget till Ålands bygg ab. Vid tidpunkten för upphandlingen hade Hans Mattsson en skuld, vilket fastighetsverket angav som orsak till att bolaget inte fick entreprenaden. Marcus Måtar menar att beslutet inte motiverats tillräckligt väl och att det strider mot proportionalitetsprincipen, eftersom skulden efter beslutet betalats tillbaka.

-Om man har en skuld en dag och den nästa dag är borta kan man fråga sig hur farligt det är, säger Måtar.

Innan besväret inlämnades gavs fastighetsverket en möjlighet att inom en vecka svara på Hans Mattssons rättelseyrkan, något man inte har gjort inom tidsfristen men som man fortfarande ämnar göra.

 

 

 

Fler Nyheter

20 kryssningsfartyg besöker Mariehamn 2020

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu är anlöpen av kryssningsfartyg som besöker Mariehamn i år fastställda.

Nya namn i hållbarhetsråd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utsett medlemmar till det så kallade utveckling- och hållbarhetsråd som arbetar inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Ålcoms vd varnar för våg av bluffsamtal

Tom Bengtsson, vd för Ålcom, intervjuas av Malin Henriksson
Flera ålänningar har på sistone drabbats av bluffsamtal, så kallade robotsamtal. De har blivit uppringda av ett utlandsnummer och uppmanats, via ett förinspelat meddelande, att göra ett knappval för att komma vidare.

Skärgårdsbutiker får investeringsstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Sottunga Andelshandel och Vårdö Närbutik Ab beviljas stöd för investeringar i kylutrustning av Landskapsregeringen. Sottunga Andelshandel får 1.050 euro och Vårdö Närbutik 1.530 euro, motsvarande 30% av den kostnad butikerna beräknas ha.

Regeringen säger upp avtalet om elhybridfärjan

Veronica Thörnroos, Annette Holmberg-Jansson och Christian Wikström från dagens presskonferens
Idag beslöt landskapsregeringen att säga upp avtalet med konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finlands färjetrafik Ab, om färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm. Ålands radio direktsänder presskonferensen klockan 16.00 över webb-tv och radio.

Ännu inga förberedelser inför nya barnomsorgslagen

Finström, Vårdö och Föglö har ännu inte förberett sig för den nya barnomsorgslagen som träder i kraft 2021.

Landskapet godkänner stödpengar för skrotbortförsel

Landskapsregeringen har beslutat om att anta stödprinciper för bortforsling av skrotfordon.

Varm vinter bra, men riskfylld, för fästingar

Den varma och snöfria vintern har lett till att fästingarna klarat sig bra på fastlandet. Enligt Svenska YLE har det rapporterats om att både människor och husdjur blivit bitna av fästingar vintern igenom.