• Rivningen av det tidigare polishuset. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Lyssna på hela inslaget med Marcus Måtar och Stefan Rumander:
Publicerad: tisdag, 17 september, 2019 - 12:43, uppdaterad: tisdag, 17 september, 2019 - 15:03

Polishusbygget kan fördröjas efter besvär till domstol

Nu ser det ut att vara upp till marknadsdomstolen att besluta när byggandet av Ålands nya polishus kan komma igång. Byggföretaget Hans Mattson ab, genom juristen Marcus Måtar, har i torsdags lämnat in ett besvär mot Landskapets fastighetsverk till marknadsdomstolen.

-Oftast står det stilla tills sådana här besvärsärenden avgörs, säger Måtar, som tillägger att marknadsdomstolens handläggningstider är runt tolv månader.

Fastighetsverkets vd Stefan Rumander säger att man inte delar bedömningen att det kommer att dröja innan bygget av polishuset kommer igång. Fastighetsverket kommer att argumentera för att marknadsdomstolen ska ge tillstånd för att bygget får sättas igång.

-Målet är glasklart. Vi ska bygga polishuset för polisens behov och vi ska sätta igång bygget så snart vi kan, säger Stefan Rumander.

Hans Mattsson ab hoppas att domstolen ska upphäva Landskapets fastighetsverks beslut att ge entreprenaden för polishusbygget till Ålands bygg ab. Vid tidpunkten för upphandlingen hade Hans Mattsson en skuld, vilket fastighetsverket angav som orsak till att bolaget inte fick entreprenaden. Marcus Måtar menar att beslutet inte motiverats tillräckligt väl och att det strider mot proportionalitetsprincipen, eftersom skulden efter beslutet betalats tillbaka.

-Om man har en skuld en dag och den nästa dag är borta kan man fråga sig hur farligt det är, säger Måtar.

Innan besväret inlämnades gavs fastighetsverket en möjlighet att inom en vecka svara på Hans Mattssons rättelseyrkan, något man inte har gjort inom tidsfristen men som man fortfarande ämnar göra.

 

 

 

Fler Nyheter

Svamp på dagisgård bekämpades med Roundup

Felix Quarnström rapporterar och intervjuar Patrick Björck
Jordbruksbyrån vill utreda en incident där Finströms kommun förra veckan använde bekämpningsmedlet Roundup för att bekämpa en milt giftig svamp på Godby daghems område, något den svenske svampexperten Patrick Björck kallar tanklöst, och som inte följt de användningsvillkor som använts av finska TUKES.

Vill fördröja HFD-beslut

Centerns partiordförande Veronica Thörnroos
Lämna in kompletteringar för att fördröja Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) utlåtande om vägplanen på västra Föglö.

Poststrejk i riket påverkar Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ifall en poststrejk bryter ut i riket mellan den 11 och 24 november kommer det att få följder även för Åland.

Vinna eller försvinna för IFK

Nyhetsnotisen i ljudformat
På dagen tre år efter att IFK Mariehamn tog det historiska guldet i fotbollsligan ska klubben inleda kvalet till en plats i europaspelet nästa år.

Många gjorde valkompassen på valdagen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ålands Radios valkompasser inför lagtings- och kommunalvalet gjordes av totalt runt 8530 personer och alla kompasser hade många användare under valdagen.

Knipans akterklaff har reparerats

Uppdatering: M/s Knipans akterklaff är nu reparerad och linjen Svinö-Degerby trafikeras enligt turlistan från klockan 13:15 i dag.

Vill starta ungdomsverksamhet igen

Brage Wilhelms är ordförande i Lumparlands UF
Lumparlands ungdomsförening vill att ungdomslokalen Furuborg på nytt blir en naturlig samlingsplats för ungdomar.

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Sölve Högman
Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Två nya i centralvalnämnden, tre lämnar pga jäv

Landskapsregeringen beslöt att tillsätta Christina von Hertzen och Britt-Marie Sjöström-Kärki som nya medlemmar i centralvalnämnden för lagtingsval.