Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 november, 2023 - 19:02Uppdaterad: måndag, 13 november, 2023 - 19:02

Polisen uppmanar vårdnadshavare prata om busknackningar

Den senaste tiden har polisen upplevt att busknackningar, där barn eller ungdomar för oljud vid bostäder eller knackar på dörren, ökat.

Polisen uppmanar därför vårdnadshavare att prata med barn och ungdomar om fenomenet och de konsekvenser det kan ha för de drabbade men även för de själva. 

– Att med flit och utan orsak störa en annans hemfrid är ett brott. När dylika händelser sker, så kan det i bostaden finnas äldre personer med hälsoproblem, barn, husdjur med mera, som utan orsak skräms upp eller blir störda, skriver polisen i ett pressmeddelande. 
Blir det frågan om ett hemfridsbrott registrerar polisen en brottsanmälan och utreder ärendet. Personer som är 15 år eller äldre är straffmyndiga och kan bli införda i signalementsregistret med mera utredningsåtgärder. Personer under 15 år registreras som misstänkta i polisens brottsanmälningsregister och trots att personen inte kan få något straff vidtas andra åtgärder som kontakt med vårdnadshavare och de sociala myndigheterna. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »