Kommissarie Christoffer Ahlfors intervjuas av Nina Smeds
En längre intervju med kommissarie Christoffer Ahlfors
Föräldrar om hotet mot Godby högstadieskola
Publicerad: tisdag, 11 februari, 2020 - 18:40, uppdaterad: onsdag, 12 februari, 2020 - 10:30

”Polisen tar det på yttersta allvar”

Det var i tisdag förmiddags som anmälan kom till polisen om att någon skrivit ett hot på en spegel i ett badrum i Godby högstadieskola. Budskapet löd ”Skolskjutning 22.4.2020”.

Polisen åkte till skolan och dokumenterade hotet och talade med elever och lärare berättar kommissarie Christoffer Ahlfors.

-Polisen tar alltid skolhot på fullaste allvar, säger han.

Man har inlett en förundersökning om olaga hot, och uppmanar föräldrar att tala med sina barn. Om någon har kännedom om händelsen vill polisen ha information om det. Straffet för olaga hot är från böter till två års fängelse. Om den som skrivit hotet är under 15 år är man inte straffmyndig och då blir det ett barnskyddsärende.

-Om man försökt vara rolig eller gjort det som ett skämt är det ett jättedåligt skämt. Det är viktigt att förstå allvaret att det inte är okej att göra så, säger Ahlfors.
Det finns ingen direkt hotbild i detta skede enligt Christoffer Ahlfors.

-Nu handlar det om att någon skrivit något på en spegel och jag ser ingen anledning till att skolan inte skulle kunna fortsätta med sin verksamhet som vanligt, säger han

Fler Nyheter

Tillväxtens nya villkor

Åsubs forskningschef Jouko Kinnunen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Hur påverkas Åland av megatrender som den tekniska utvecklingen, klimatförändringen, befolkningstrender samt en omfördelning av ekonomisk makt från det nordvästra till det sydöstra halvklotet?

Vägbankar och makrofyter undersöks i Husösamarbete

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har godkänt ett samarbetsprogram med Husö biologiska station för år 2020 enligt ett långsiktigt finansieringsavtal med Åbo akademi.

Knappt 6000 hotellövernattningar i januari

Nyhetsnotisen i ljudformat:
5972 övernattningar gjordes på de åländska hotellen i januari och det är en minskning om närmare sex procent jämfört med januari 2019.

Viking slår tillbaka mot LNG-studie

Viking Lines nya hållbarhetschef Dani Lindberg intervjuas av Fredrik Rosenqvist:
Nu slår Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg tillbaka mot den studie från ICCT som hävdar att fartyg som drivs med naturgas (LNG), till exempel Viking Grace, har ett större klimatavtryck än fartyg som kör på traditionell bunkerolja.

Motstånd och få barn drar ned vaccinationsskyddet

Mia Kontio och Olli-Pekka Lehtonen:
Åland och svenska Österbotten ligger i botten när Institutet för hälsa och välfärd mäter vaccinationsgraden i landet.

Stadsdirektör söker jobb på Justitieministeriet

Barbara Heinonen:
Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen har sökt en tjänst som riksfogde vid Justitieministeriet i Helsingfors. Hon är en av fem sökande till tjänsten. Tjänsten tillsätts i början av december för en tidsperiod på fem år.

Körkortsregistret ska förnyas

Nyhetsnotisen i ljudform:
Det åländska körkortsregistret är i behov av förnyelse, både vad gäller systemuppbyggnad och som teknisk plattform. Det konstaterar landskapsregeringen som nu tecknat avtal med Åda Ab gällande en förstudie för förnyelse av registret. Kostnaden blir enligt landskapsregeringens uppskattning 8550 euro.

Lägenhetshus planeras vid Havsvidden

Nyhetsnotisen i ljudform:
Nu har Bostads Ab Havsvidden i Geta fått jordförvärvstillstånd av landskapsregeringen. Tillståndet innebär att bostadsbolaget nu kan ingå ett legoavtal med Havsvidden Ab gällande ett markområde där man planerar att uppföra ett lägenhetshus i två våningar. Huset ska rymma åtta lägenheter.

Åländsk skogsindustri påverkas inte ännu av riksstrejk

Kenneth Berndtsson:
De åländska skogsbolagen påverkas inte nämnvärt av strejken inom skogsindustrin i riket. Pappersindustrin är igång igen, men sågverken och fanérfabrikerna har fortfarande strejk. Kennet Berndtsson på Skogax säger att det inte märkts mycket.