Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 februari, 2020 - 13:40Uppdaterad: torsdag, 20 februari, 2020 - 15:16

Polisen: Skolskjutningshot var menat som skämt

Polisen meddelar idag att det hot som skolskjutning som riktades mot Godby högstadium var menat att vara ett skämt. Den 11 februari anmäldes till polisen att någon hade skrivit en hotfull text på flera platser i Godby högstadieskola.

Texten var ”Skolskjutning 22.4-2020 Akta dig” med ett ritat hjärta efteråt.
Polisen inledde omgående en undersökning om hotet. Under undersökningens gång har flertalet tips kommit in och undersökts och flera personer har hörts i ärendet.

- Vi har fått in många tips och hört flera personer men det är viktigt att poängtera att det inte betyder att man är misstänkt, säger kommissarie Tommy Thörnroos.

Måndagen den 17 februari kunde polisen konstatera att det är två 14-åriga elever som skrivit hoten. Syftet med hoten var att skämta.

- Om det hade varit en straffmyndig person skulle vi åtminstone fört vidare ärendet till åklagare för en diskussion om åtal. Det är inte lämpligt att skämta om sådant här, polisen tar den här typen av hot på mycket stort allvar. När det uppdagades vilken magnitud som händelsen fick har det föranlett en hel del ånger hos de misstänkta, säger Thörnroos.

För polisens del är ärendet i och med detta avslutat då det kan konstateras att inget hot föreligger och de misstänkta är minderåriga. Föräldrar, sociala myndigheter och skolan har informerats om saken.

Artikeln har uppdaterats med en intervju med Tommy Thörnroos.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »