Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 mars, 2023 - 09:49Uppdaterad: tisdag, 14 mars, 2023 - 13:40

Polisen och tullen tog flera kilo narkotika - ett av de största narkotikabrotten i Ålands historia

På torsdag inleds rättegången i Ålands tingsrätt i ett fall som är ett av de största narkotikabrotten någonsin i Ålands historia. I dag har polisen och tullen gått ut med information om fallet.

Hösten 2022 beslagtog Tullen och polisen i samband med flera olika införseltillfällen flera kilogram narkotika från personer som anlände från Sverige till Åland.
Även andra narkotikapartier som har förts in i landet och vidaredistribuerats misstänks ha hört till samma helhet. Den avslöjade brottshelheten är ett av de största och mest organiserade fallen av narkotikabrott i Ålands historia, skriver Tullen i ett pressmeddelande.

Under 2022 inledde Tullen och Ålands polismyndighet ett samarbete för att kartlägga narkotikabrottsligheten på Åland. Hösten 2022 ledde det till att Tullen stoppade en person i Eckerö hamn som anlände med bil från Sverige. Ur bilen beslagtogs cirka 2,9 kilogram hasch. Importören med hemort i riket häktades som misstänkt för grovt narkotikabrott och släpptes senare. Tullen misstänkte att narkotikapartiet var avsett för distribution på Åland.

Under en tullkontroll i Långnäs hamn i oktober 2022 beslagtogs från en person som anlände från Sverige cirka 50 gram kokain, vilket på grund av sin höga koncentration motsvarar cirka 76 gram i gatuhandeln. Dessutom beslagtogs från personen cirka 2.000 narkotikaklassade Alprazolam-tabletter.

Följande beslag i brottshelheten skedde senare i oktober under en tullkontroll i Mariehamns hamn när man av en person som anlände med bil från Sverige beslagtog cirka tio gram kokain, vilket på grund av sin höga koncentration motsvarar cirka 15 gram i gatuhandeln.

Det senaste beslaget i brottshelheten skedde i december under en tullkontroll i Långnäs hamn när man av en person som anlände med bil från Sverige beslagtog cirka ett kilogram hasch och cirka 50 gram kokain, vilket på grund av sin höga koncentration motsvarar cirka 75 gram i gatuhandeln.

Sammanlagt beslagtog Tullen och polisen i samband med de olika införseltillfällena cirka 3,9 kilogram hasch, 110 gram kokain och 2.000 narkotikaklassade tabletter. Sammanlagt nio personer är misstänkta för att ha koppling till brottshelheten. Tullen och polisen undersöker helheten som flera grova narkotikabrott.

På torsdag inleds rättegång i ärendet i Ålands tingsrätt.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »