• Skogsvårdsinstruktör Mikael Berglund vid ett eksbestånd i Sund. Foto: Victor Enberg.
Skogsvårdsinstruktör Mikael Berglund berättar om skogsbrukets framtid:
Mikael Berglund i en längre intervju (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 11 juli, 2019 - 14:50, uppdaterad: torsdag, 11 juli, 2019 - 17:30

Plantering av lövskog har fått ett uppsving

Plantering av lövskog har fått ett uppsving den senaste tiden, främst efter stormen Alfrida som gav förödande resultat för många skogsbrukare.

För de åländska skogsbrukarna är den stora rådjursstammen ett problem i planteringen av lövträd.

-Vi har enorma utmaningar med lövplantor här på Åland på grund av den stora lokala rådjursstammen, de betar och fejar lövplantorna, säger skogsvårdsintruktör Mikael Berglund från Ålands skogsvårdsförening.

I jämförelse med barrträd berättar Berglund att lövträd är ett starkare och mer hållbart virke men det är mer utmanande att odla.

Fler Nyheter

Nära köra på fotgängare – smet

Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.

Knivskars i Mariehamn i natt

Polisen grep i natt en person som misstänks ha knivskurit en annan på en adress i stan.

Inte nödvändigt att stoppa I-valet

Joakim Söderberg och Dan E Eriksson
Datainspektionen framför kritik mot brister i dokumentationen gällande internetröstningen som ordnas för bortaålänningar i samband med höstens val. Det som saknas är ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av systemet och landskapet.

Viking Line stänger kontoret i Cityterminalen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Viking Line stänger sitt kontor i Cityterminalen i Stockholm. Bolaget hänvisar i ett pressmeddelande till att den största delen av handeln idag sker online och att de arbetat för att modernisera sina distributionssystem.

Lemland vill att landskapet bekostar räddningsmyndighet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lemlands kommunfullmäktige godkände i veckan förslaget till gemensam räddningsmyndighet med ett tillägg, de merkostnader som uppstår i samband med...

Slopad sommartid kan öka tidsskillnad

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Beslut om slopande av sommar- och vintertid kan öka tidsskillnaden mellan Åland och Sverige.

Rånare bad om ursäkt till personalen

Malin Henriksson:
I dag hölls rättegången mot den man som i somras rånade livsmedelsbutiken Punkten samt ett apotek i Mariehamn. Han stod också åtalad för ett par fall av straffbart bruk av narkotika och snatteri.

Ändringar för Magazintomten

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ändringar för villkoren på Magazintomten i centrum, det har stadsstyrelsen beslutat. Ändringarna i stadsplanen ställs ut i 30 dagar innan de börjar gälla.

Linjen Åva-Osnäs bjuds ut

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen begär in anbud på färjtrafik på linjen Åva-Osnäs för år 2020-2022 med en option från landskapets sida att kunna förlänga avtalet med 18 månader.