Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 november, 2016 - 11:37Uppdaterad: tisdag, 15 november, 2016 - 11:40
  • Harry Jansson tycker pengar borde användas för kontakter med rikspoliitiker. Foto: Ulf Weman.

Pessimism om nya autonomin

Landskapsregeringen borde ha satsat de 300.000 euro som nu läggs på kommunutredningen på att i stället stärka resurserna i arbetet med den nya självstyrelselagen i Ålandskommittén och kontakterna med rikspolitikerna och ministerierna.

 Det tyckte centerns Harry Jansson när lagtinget behandlade de utomåländska relationerna i budgetdebatten.

- Vi skall inte ha för stora förhoppningar även om Ålandskommittén skulle komma fram till en godtagbart resultat. Sedan kommer en ny remissrunda till ministerierna som är ovilliga att medverka till en utveckling av autonomin, och sedan skall det behandlas i Sipilä-regeringen och i riksdagen. Där är vi utan stöd, sade Harry Jansson.

Ålands framtids Axel Jonsson framhöll att det resultat som kommit fram i Ålandskommittén mellan två, i teorin, jämbördiga parter inte skall förändras efter remissomgången.

- Ja, i den bästa av värdar skall det vara så, svarade Harry Jansson, men lät förstå att så inte kommer att ske.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »