Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 november, 2023 - 05:45Uppdaterad: måndag, 27 november, 2023 - 10:16

Personer under 15 år kan inte straffas för narkotikabrott

Den åländska polisen får in både tips och brottsanmälningar om minderåriga som hanterar narkotika. Samtal med föräldrar, barnskyddsanmälan och en vidare förundersökning är exempel på hur polisen tar ärendet vidare.

Men för de som är under 15 år så är det inte tal om något straff, eftersom man inte är straffmyndig. 
- Polisens syfte i det här är att man istället ska få hjälp och stöd för att ändra beteendet, säger kommissarie Tommy Thörnroos

Paulina Eklund, områdeschef för barnskyddet inom Kommunernas socialtjänst, KST, säger att en barnskyddsanmälan som rör en så pass stor oro som drogbruk eller drogförsäljning, alltid leder till en utredning om barnskyddsbehov, där kontakt med beroendemottagningen, familjerådgivningen eller andra kontakter till Ålands hälso- och sjukvård kan bli nästa steg.  

Enligt beroendemottagningens verksamhetsledare Hannah Lundberg är det dock mycket ovanligt med provtagning av minderåriga. Hon uppskattar att det rör sig om ett fall per år.

 

Här hittar du andra artiklar i ämnet:

Polisen: Personer under 15 säljer droger - “Åland är ett köpstarkt område”

Barnens internet: Inget nytt med drogförsäljning på sociala medier men oroande då väldigt unga finns där

Så säger unga om ökning av droger

Minister Holmberg-Jansson kommenterar drogförsäljning bland unga: Viktigt att inte upprepa 90-talets misstag

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »