Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2023 - 14:34Uppdaterad: måndag, 20 mars, 2023 - 15:47
  • Stadens pensionärer ifrågasätter varför det satsats på dyra kullerstenar. Arkivbild.

Pensionärerna i staden - ”Så här vill vi ha det”

Pensionärerna i Mariehamn har lämnat in en lista på önskemål som de vill att stadsstyrelsen beaktar i de kommande budgetbehandlingarna inför det kommande året. 

Äldrerådet och Mariehamns pensionärsförening har under den senaste tiden förhört sig om pensionärernas önskemål. De har konstaterat att den klientmedverkan vid valet av service och vårdform, såsom lagen om klientens ställning och rättigheter förutsätter, inte går att uppfylla ifråga om den vård och omsorg som klienter har behov av. Lagen förutsätter att klientens åsikt, vid planeringen av vården, skall beaktas. Pensionärerna vill att staden avsätter eller köper tomter för olika typer av boendeformer, boendeservice, institutionsvård, demensvård och effektiverat serviceboende  

De anser att en ökad satsning på närståendevården är nödvändig. Här bör stödet öka och ersättningen till närståendevårdarna bör bli realistisk i förhållande till det ansvar och den stora arbetsinsatsen dygnet runt som utförs.  

Dessutom vill de att framkomligheten i offentliga miljöer ska förbättras. De förundras över varför staden satsat på dyrbar stenläggning som uppfattas som opraktisk och olämplig. De menar att det är svårt att ta sig fram med rullstolar och rollatorer. Även övergångsställena anses vara besvärliga. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »