Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 september, 2023 - 16:11Uppdaterad: fredag, 15 september, 2023 - 16:12

Påvals om EU-kommissionens förslag: ”Synnerligen allvarlig situation”

EU-kommissionens förslag om att under nästa år stoppa strömmings- och laxfiske i Ålands hav har väckt oro i lagtinget.  

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) fick i dag besvara två skriftliga frågor om ämnet ställda av liberalerna Simon Påvals och John Holmberg. Påvals ville veta hur landskapsregeringen arbetar för att motarbeta förslaget för att rädda det småskaliga kustfisket. 

– Det handlar om verksamhetsförutsättningar: är det överhuvudtaget värt att investera för kustfiskare? Om det inte är det så är det verkligen en enormt social, ekonomisk och kulturell katastrof för hela Åland, sa han. 

Holmbergs fråga var snarlik men hade fokus på trollingfisket på lax, och han framförde att utan det så skadas Ålands attraktionskraft.  

Näringsministern svarade att landskapsregeringen arbetar för att försvara fisket på alla nivåer och i ett nära samarbete med Finland. Det är ministerrådet som kommer att fatta det slutgiltiga beslutet om nästa års fiskekvoter och Karlström tror inte att det blir lika drastiskt som EU-kommissionens förslag.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »