Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 mars, 2023 - 15:05
  • Siv Sandberg tror på omval av Mats Löfström.

Partierna värmer upp inför lagtingsvalet – därför är riksdagsvalet på Åland ovanligt livligt

15 kandidater ställer upp i Ålands valkrets i riksdagsvalet den 2 april, något som statsvetaren Siv Sandberg beskriver som ovanligt med tanke på att den sittande ledamoten ställer upp för omval.

Man får gå tillbaka ända till 2003 för att hitta lika många kandidater och då var fältet öppet efter Gunnar Jansson.

Siv Sandberg tror att det här beror på att partierna värmer upp inför höstens lagtingsval.
- Det handlar säkert om att partierna upplever att det kanske är stora förändringar inför lagtingsvalet i höst och att man därför tar chansen att profilera sig själv som parti och värma upp nya kandidater och göra dem bekanta för väljarna, säger hon.

Traditionellt har valdeltagandet på Åland i riksdagsvalet varit långt, cirka tio procentenheter lägre än i lagtingsvalet. Ifall den stora mängden kandidater leder till en livligare mobilisering så är det en bra sak, menar Siv Sandberg.

Hon tror inte på någon annan valutgång än att Mats Löfström får förnyat förtroende som Ålands riksdagsledamot, inte minst med tanke på hans jordskredsseger vid valet 2019.

Riksdagsvalet i sin helhet är desto mer spännande. Enligt Yle:s dagsfärska valgallup är opinionsläget mycket jämnt mellan Finlands tre största partier: Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna.
- Det hänger på ett hår vem som kommer att vinna den här kampen, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »