Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 28 maj, 2023 - 21:48Uppdaterad: söndag, 28 maj, 2023 - 21:48
  • Det har blivit svårare att rekrytera kandidater till lagtingsvalet. Arkivbild.

Partier vittnar: Hårt debattklimat försvårar kandidatrekrytering

Det hårda debattklimatet avskräcker personer från att ställa upp i val, det vittnar flera partier om i Ålands Radios enkät.  

Lagtings- och kommunalvalet närmar sig och partierna arbetar just nu med att rekrytera kandidater. De flesta av partierna uppger att kandidatrekryteringen går ungefär lika bra som inför tidigare val, men det betyder inte att rekryteringen är ett enkelt arbete.   

Peggy Eriksson, partiordförande för Ålands framtid, säger att det är svårt att rekrytera kandidater.  

“Många är intresserade, men både tiden och hur man blir behandlad av övriga politiker, samt av media tyvärr, gör att många kvinnor känner att de inte har tid och energi att ställa upp, vilket är jättesynd”, skriver hon i ett mejl till Ålands Radio.  

Centerns partiordförande lantrådet Veronica Thörnroos upplever att det över tid har blivit allt svårare att få folk att ställa upp.   

– Efter de sociala mediernas intåg har debattklimatet hårdnat. Många vill inte utsätta sig för följdverkningarna, säger hon.   

Alfons Röblom, talesperson för Hållbart initiativ, säger att de ofta får frågor om debattklimatet av personer som överväger att ställa upp.   

– Jag är lite förvånad hur vanligt det är att folk ställer frågor om det hätska debattklimatet. Det verkar vara den gängse bilden ute i samhället att den politiska tonen är väldigt hård. Men jag upplever inte att debattonen är så hård som det kanske ser ut utifrån, säger han och fortsätter:  

– Det är oroväckande att bilden är så här. Att folk kanske drar sig från att ställa upp för att man inte vill ge sig in i ett så hätskt sammanhang.    

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »