• Stadens nya parkeringsnorm godkändes i går. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Publicerad: onsdag, 30 januari, 2019 - 11:37

Parkeringsnormen godkändes

Stadsfullmäktige godkände i går den nya parkeringsnormen och de ändrade reglerna för friköp av parkeringsplatser i staden.

Stadsstyrelsens förslag, som kort sagt innebär att man framöver kräver färre parkeringsplatser per kvadratmeter byggnadsyta, godkändes med en kläm om att stadsstyrelsen ska undersöka hur man kan komplettera p-normen med regler som uppmuntrar användande av miljöbilar.

På mötet återvaldes sittande presidium där Camilla Gunell är ordförande, Johan Ehn vice ordförande och Bert Häggblom andra vice ordförande.

Stadsfullmäktige antecknade också slutrapporten för Ålandsvägens ombyggnad etapp 1 till kännedom, men där föreslog Ålands framtids Rolf Granlund återremiss. Han ansåg att infrastrukturnämnden borde gå igenom rapporten och komplettera den med de frågor som diskuterats i fullmäktige och att se över delegeringarna och organisationen i nämnden samt återkomma till fullmäktige med förslag till åtgärder.

Granlunds förslag röstades ner och han samt Obunden samlings Anders Holmberg och Conny Nylund samt Åländsk demokratis Nils Manelius reserverade sig mot majoritetens beslut.

Fler Nyheter

Het debatt i lagtinget om Ålands 10 miljoner

Vice lantråd Camilla Gunell och oppositionens Harry Jansson
Blir det tio miljoner eller inte? Den frågan ställdes många gånger av oppositionen när ändringen av självstyrelselagen debatterades i lagtinget.

Snabbuss mellan Godby och Mariehamn kan bli verklighet

Röde orms vd Uffe Grüssner
Ålandsbussen ab, ett dotterbolag till bussbolaget Röde orm ab, ansöker om att få starta en ny busslinje mellan Mariehamn och Godby.

Den åländska vårjakten tas upp i EU-domstolen

Jaktförvaltare Robin Juslin
Landskapsregeringen har mottagit en skrivelse från den Europeiska unionens domstol där landskapsregeringen får möjlighet att bemöta kommissionens talan gällande vårjakten på guding.

ÅMHM om Gästhem Kronan: ”Måste åtgärdas”

ÅMHM har tagit ett beslut i frågan om Gästhem Kronan, där man hittat mikrober som indikerat fuktskada.

Stefan Aspberg är projektledare för 100-årsjubiléet

Stefan Aspberg från Sverige har utsetts till projektledare för självstyrelsens 100-årsfirande.

Extra stängsel blev lösningen för grisbönder

Grisbönderna Ronja Brenner och Andreas Nordlund:
Med ett nytt stängsel kan grisarna på Nygårds fortsätta att böka utomhus i Sundsskogarna, utan risk för att smittas av svinpest eller bryta mot EU:s regler.

Man dömd för drograttfylleri

En 32-årig man dömdes i fredags i Ålands tingsrätt för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika.

Böter för att ha kört påverkad av amfetamin

En 26-årig kvinna dömdes nyligen av Ålands tingsrätt för straffbart bruk av narkotika och rattfylleri, till 26 dagsböter på totalt 1.690 euro för att ha kört bil påverkad av amfetamin.

Överkonsumtion en stor miljöbov i garderoben

Textil- och hållbarhetsexpert Anna-Lisa Persson berättar mera:
Textil- och klädkonsumtionen ökar ständigt i vår del av världen och i takt med det blir kläderna ofta bara billigare. Hållbarhet inom textilier var temat i lördags när textil- och hållbarhetsexperten Anna-Lisa Persson besökte Åland och föreläste kring siffror och myter om textil.