• Stadens nya parkeringsnorm godkändes i går. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
Publicerad: onsdag, 30 januari, 2019 - 11:37

Parkeringsnormen godkändes

Stadsfullmäktige godkände i går den nya parkeringsnormen och de ändrade reglerna för friköp av parkeringsplatser i staden.

Stadsstyrelsens förslag, som kort sagt innebär att man framöver kräver färre parkeringsplatser per kvadratmeter byggnadsyta, godkändes med en kläm om att stadsstyrelsen ska undersöka hur man kan komplettera p-normen med regler som uppmuntrar användande av miljöbilar.

På mötet återvaldes sittande presidium där Camilla Gunell är ordförande, Johan Ehn vice ordförande och Bert Häggblom andra vice ordförande.

Stadsfullmäktige antecknade också slutrapporten för Ålandsvägens ombyggnad etapp 1 till kännedom, men där föreslog Ålands framtids Rolf Granlund återremiss. Han ansåg att infrastrukturnämnden borde gå igenom rapporten och komplettera den med de frågor som diskuterats i fullmäktige och att se över delegeringarna och organisationen i nämnden samt återkomma till fullmäktige med förslag till åtgärder.

Granlunds förslag röstades ner och han samt Obunden samlings Anders Holmberg och Conny Nylund samt Åländsk demokratis Nils Manelius reserverade sig mot majoritetens beslut.

Fler Nyheter

Ett femtiotal brott gav flera unga män fängelsedomar

Nyhetsnotisen i ljudform:
Idag kom domen mot 5 unga män som bland annat brutit sig in på Pub Stallhagen och Germundö alpin. Männen dömdes på ett femtiotal olika åtalspunkter efter en rättegång med 10 olika målsäganden i Ålands tingsrätt.

Ålänningar handlade på drogsajt

Nyhetsnotisen i ljudform:
Ett antal ålänningar finns bland de tusentals brottsmisstänkta som Tullen, Centralkriminalpolisen och polisinrättningar i Finland utreder efter ett beslag mot näthandelsplatsen Silkkitie. Där har man kunnat köpa och sälja bland annat narkotika, dopningsmedel och i viss mån vapen.

Centerveteraner om regeringskrisen: Brett missnöje eller ”paybacktime”?

Centerns Roger Nordlund och Harry Jansson:
-Det är en stark åtgärd och det måste finnas ett bredare missnöje i grunden, säger talman och Roger Nordlund (C ) om regeringskrisen i Helsingfors.

LR ger fortsatt stöd för förnyelsebart bränsle

Nyhetsnotisen i ljudform:
Landskapsregeringen har beslutat att 60 000 euro ska reserveras i budgeten för att landsortsbussarna ska fortsätta köra med förnyelsebart bränsle även under 2020.

MGF kan bli årets förening i svenskfinland

Nyhetsnotisen i ljudform:
Mariehamns gymnastikförening kan bli årets förening i svenskfinland. Dom är nominerade tillsammans med orienteringsklubben OK Trian från Östnyland och friidrottsföreningen Vasa IS.

Passivt agerande bakom ÅMHMs långa handläggningstider

Socialminister Wille Valve:
Orsakerna till de långa handläggningstiderna inom ÅMHM är bland annat passivt och ineffektivt agerande samt bristande rutiner. Det konstateras i en ny revisionsrapport som gjorts av revisionsbyrån BDO på uppdrag av landskapsregeringen.

Man åtalad för flera fall av bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
I dag stod en man åtalad för flera fall av bedrägeri och förskingring. Mannen har bland annat anställt en annan person att jobba för honom i ett företag som inte finns.

Kvinna hotade annan kvinna med stryk

Nyhetsnotisen i ljudform:
En 19-årig kvinna har av tingsrätten dömts för olaga hot och två fall av olovlig körning. I april hotade hon en annan kvinna på dennas arbetsplats.

Hjulström fyra i EM

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Styrkelyftaren André Hjulström blev fyra i EM i +120 kg-klassen i klassisk styrkelyft i U23 i Kaunas, Litauen.