Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 oktober, 2016 - 13:44Uppdaterad: onsdag, 19 oktober, 2016 - 14:07
  • Det är upp till ägarna att ta ställning till vem de vill ha som ordförande, säger Pafs styrelsemedlem Danne Sundman och han får medhåll av Sara Kemetter och Torbjörn Eliasson. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

PAF-styrelsen fåordig om avsättandet av Danielsson

Det här är en ägarfråga. Det säger tre politiker i PAF-styrelsen om landskapsregeringens beslut att avsätta styrelseordföranden Jarl Danielsson.

Styrelsen i Ålands penningautomatförening, PAF, består till stora delar av politiker, förutom Jarl Danielsson och Anders Å Karlsson som inte har en tydlig partipolitisk koppling.

I går berättade Ålands Radio att Jarl Danielsson inte åtnjuter landskapsregeringens förtroende för att få fortsätta som ordförande för PAF på grund av att han inte förordade att Vårdö skulle ta emot kvotflyktingar.

- Det här är ett ägarbeslut och det är upp till ägarna att ta ställning till vilken styrelse dom vill ha och vem dom har förtroende för, säger socialdemokraten Sara Kemetter som sitter i styrelsen för PAF.

Önskar arbetsro

Även PAF:s viceordförande Torbjörn Eliasson, centern, och styrelsemedlemmen Danne Sundman, moderaterna, anser att det är en ägarfråga om vem som landskapet har förtroende för och båda påpekar vikten av att PAF får arbetsro och att landskapet så snabbt som möjligt kan utse en ny styrelse.

Finns det andra moraliska frågor som kan fälla en styrelseledamot i ett landskapsägt bolag?

- Den frågan måste riktas till ägarna, det är inte upp till mig att ta ett sådant ställningstagande, säger Kemetter.

- Jag tänker inte delta i sådana här spekulationer om vad som är lämpligt eller inte, säger Eliasson och Danne Sundman säger att det ställs höga krav på en styrelseledamot i ett landskapsägt bolag och speciellt inom PAF, men han vill inte kommentera frågan desto mer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »