• Rättegången började i Åbo hovrätt i dag. Pafs styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz till höger. Foto: Fredrik Granlund.
Pafs styrelseordförande Jan-Michael von Schantz
Ett längre inslag med Pafs styrelseordförande Jan-Michael von Schantz
Fredrik Granlund rapporterar från Åbo hovrätt
Publicerad: torsdag, 7 februari, 2019 - 11:46, uppdaterad: torsdag, 7 februari, 2019 - 17:18

Paf i rätten – igen

Nu ska det avgöras: Var bokförarens spelande för stulna pengar penningtvätt från Pafs sida, eller var det bara ett fall av sjukligt spelande och i värsta fall ett för passivt spelbolag som lät bokföraren hållas?

Penningtvätt kan det bara vara om pengar faktiskt tvättats, alltså förvandlats från brottsliga till lagliga. Och kan man döma ett bolag till samfundsböter även om ingen människa har begått något brott? Det anser inte Paf. Det anser däremot åklagaren.

Än så länge handlar det alltså om samma retorik från både försvarare och åklagare som i tingsrätten: Paf anmälde bokförarens märkliga spelbeteende till CKP, men fick aldrig order om att avsluta kundförhållandet.

Då kan man hävda att Paf inte avslutade kundförhållandet av egenintresse, eftersom man tjänade pengar på bokförarens spelande. Men man kan lika gärna hävda att man inte visste om man fick det. Möjligheten att polisen skulle vilja följa spelarens aktiviteter fanns ju, och Paf säger att man inte fick några tydliga direktiv.

Enligt Paf fick man motstridiga besked från Centralkriminalpolisen.

Fälls Paf även här blir det sannolikt ett högre samfundsbötesbelopp, eftersom beloppet avgörs av det senaste bolagsresultatet. Och det går mycket bättre ekonomiskt för Paf nu än när det eventuella brottet begicks.

Fler Nyheter

"Det ska inte få hända"

Det ska inte få hända, säger PAF om den bugg som lät kunder spela på bolagets hemsida trots att de valt att blockera sig själva med en annan webbtjänst.

Singelolycka i Lemland, gripanden i hamnen

En singelolycka inträffade i Lemland under natten till lördag. Då polisen kom till olycksplatsen kunde föraren inte redogöra för vad som hade hänt...

Deklarationerna ska bli enklare enligt tullchef

Tullchef Eva Enges intervjuas av Nina Smeds:
Det nya förtullningssystemet som ska träda i kraft 2020 är inte klart ännu, säger tullchef Eva Enges vid Mariehamns tull med anledning av de åländska företagarnas oro för att det ska bli krångligt och dyrt. Därför finns det inga exakta uppgifter om slutresultatet.

Ny upptäckt: Stenåldersålänningar odlade

Stenåldersålänningarna låg i framkant som odlare och kanske även ölbryggare. Det visar en upptäckt gjord av forskare på Helsingfors universitet, som Hufvudstadsbladet rapporterar om.

Fler anmälningar inom omsorg, vård och socialärenden

Johanna Fogelström-Duns och Benjamin Sidorov om de fördubblade missnöjesanmälningarna:
Anmälningarna om missnöje inom barnskyddsärenden fördubblades mellan 2017 och 2018. Det framkom när Ålands ombudsmannamyndighet imorse presenterade sin verksamhetsberättelse.

Inbrott på ÅMHM

Natten till i dag har Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, haft inbrott.

Vill ha svar om försvårande förtullningsregler

Lagtingsledamot Harry Jansson , centern, vill veta vad landskapsregeringen gjort och tänker göra för att motverka förslaget om nya och kostsamma förtullningsrutiner och har skickat en skriftlig fråga kring det till lagtinget.

PAF fick böter av svenska spelinspektionen

Spelinspektionen i Sverige har tilldelat PAF böter på 100.000 kronor, det skriver spelinspektionen på sin hemsida.

Ålands radio sänder samtal om fake news

Idag inleds Mariehamns litteraturdagar som detta år har ensamhet som bärande tema.