Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 2 september, 2024 - 18:44Uppdaterad: måndag, 2 september, 2024 - 18:44
  • M/S Bogøy. Foto: Michael Gwyther-Jones/Wikimedia commons.

På onsdag sätts m/s Bogøy in i skärgårdstrafiken

På onsdag fjärde september börjar m/s Bogøy trafikera mellan Brändö och Kumlinge.

Fartyget trafikerar hamnarna Torsholma, Lappo, Asterholma, Kumlinge och Enklinge. Hon skulle egentligen gått i trafik i söndags den första september men renoveringen av färjfästet i Torsholma försenade trafikstarten och Knipan fick fortsätta på linjen så länge.  
– Vi behöver höja en landklaff innan Bogøy kan angöra i Torsholma och det görs nu till på onsdag, säger Sten Schauman på infrastrukturavdelningen.  

Bogøy är en norsk färja med bogport i båda ändarna som byggdes 1973. Hon är 49 meter lång och 10,6 meter bred. Hon kan ta 60 passagerare och 15 bilar. Genomkörbar maxhöjd är 4,4 meter och passagerarsalongen ligger under bildäck och delas av så att även resenärer med hund kan använda den. 

Det är Kymen Saaristoliikenne Oy som ska sköta trafiken med m/s Bogøy de närmaste fyra åren. Avtalet innehåller även en option för åren 2029 och 2030.

När landskapsregeringen valde entreprenör besvärade sig EW Finland Oy mot beslutet och framförde bland annat att Kymen Saaristoliikenne inte hade tillräckligt med erfarenhet av vintertrafik i isförhållanden. Varken LR eller Marknadsdomstolen höll med och EW Finlands besvär avslogs. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »