Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 januari, 2019 - 17:42Uppdaterad: tisdag, 15 januari, 2019 - 17:42
  • Mariehamns bioenergi, arkivfoto, Bengt Hannus

Överskott på bioenergi efter Alfrida ger inte miljövänligare värme

Stormen Alfrida gör att Ålands skogsindustrier ser ett överskott på bioenergi framför sig i takt med att man hinner ta rätt på virke.

Även om bioenergi har både ett bäst före datum och tidigast nyttjade datum, så är avsikten att inget ska gå till spillo. Joakim Blom, vd för Ålands skogsindustrier är därför förberedd på att exportera till riket och ska träffa potentiella köpare i början på februari.

Men trots överskottet på bioenergi i stormen Alfridas spår så kan inte Mariehamns energi inte utnyttja överskottet för att göra sin fjärrvärme med hållbar.

Idag köper Mariehmans energi cirka 85 procent av sitt årsbehov från Mariehamns bioenergi som bolaget äger gemensamt med de åländska skogsindustrierna. 85 procent av värmeproduktionen kommer alltså från åländsk flis, spån och bark. För resterande 15 procent används brännolja. Vi frågade Stefan Skogberg, produktionschef för fjärrvärmen varför man inte kan utnyttja mer bioenergi isället för olja.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »