• Åbo hovrätt fastslår domen. Foto: Markus Koljonen/Wikimedia Commons.
Publicerad: torsdag, 11 juli, 2019 - 15:33

Överklagade våldtäktsdom - hovrätten fastslår nu domen

Hovrätten fastslår tingsrättens fällande dom för en våldtäkt som begicks efter en nyårsfest den 1 januari 2017.

Mannen, som är i dryga 30-års åldern, dömdes i höstas i Ålands tingsrätt till villkorligt fängelse i 1 år och 4 månader samt ett ersättningskrav om 6.000 euro för sjukvårdskostnader och lidande. Mannen besvärade sig då till Åbo hovrätt och yrkade på att åtalet om våldtäkt skulle förkastas och att han skulle befrias från ersättningsskyldigheten, eftersom han menade att den målsägande kvinnan hade samtyckt till sexuellt umgänge. Åklagaren framförde dock att den målsägande kvinnan har befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd eftersom hon har varit berusad och sovit under tidpunkten för gärningen och därför inte har kunnat utforma eller uttrycka sin vilja avseende sexuellt umgänge. Mannen har därför haft en utökad skyldighet att försäkra sig om att hans agerande inte kränker målsägandes sexuella självbestämmanderätt.

Hovrätten har tagit emot samma bevisning som tingsrätten och dragit samma slutsatser om händelseförloppet. Hovrätten ser heller ingen orsak att ändra tingsrättens avgörande om tillräknande, straff och ersättning.

 

 

Fler Nyheter

Obs presenterade sitt valprogram

Partiledare Bert Häggblom intervjuas.
Näringslivsfrågor, sjukvården och utbildningssituationen på gymnasiet var några av de frågor som lyftes i går när Obunden samling presenterade sitt...

Dom är nominerade till fotbollspriser

Ålands fotbollförbund har nominerat kandidaterna som kan vinna guld- och silverbollarna för det här året. Årets damspelare Adelina Engman, FC Chelsea...

Föreslår cancerscreening med MR-apparat

Runar Karlsson och Wille Valve
Kan landskapsregeringen införa prostatacancerscreening med hjälp av den nya magnetresonansapparaten man köpt in till ÅHS? Den frågan ställde Runar Karlsson (C) i lagtingets frågestund idag.

Efterlyser samordning av fisketransporter

Nyhetsnotisen i ljudformat
Finns det konkreta planer på en lösning där inte alla fiskare själva måste transportera sin fisk till Mariehamn?

80-åring smugglade snus

Nyhetsnotisen i ljudformat
En kvinna i 80-års åldern har dömts för lindrigt skattebedrägeri efter att ha fört in 140 dosor snus i landet.

Stormdrabbade i budgeten

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapets budget 2020 ska innehålla ett stödpaket för skogsbrukare för att åtgärda skador efter stormen Alfrida i januari i år.

Ålands köp & sälj stoppades

Peter Grönholm rapporterar
Facebookgruppen Ålands köp & sälj stoppades av Facebook imorse. Anledningen är att Facebook granskar gruppen på grund av försäljning av djur som förekom på sidan.

Rättegång om båtmotorer

Nyhetsnotisen i ljudformat
Rättegången gällande vågen av båtmotorstölder sommaren 2016 inleddes idag. Två män i 25-årsåldern stod åtalade på nio punkter av stöld och försök till stöld.

Holmström blir ny vd på ÅPF

Nyhetsnotisen i ljudformat
Sue Holmström blir ny vd för Ålands producentförbund efter Henry Lindström som går pension.