Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 oktober, 2019 - 06:06Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 15:25
  • Bild från provtagning i Borgsjön i augusti. Borgsjön är en av få råvattentäkter med god ekologisk status, men även här har en försämring noterats. Foto: Rebecca Björkholm.
  • Magnus Eriksson vid ÅMHM. Foto: Rebecca Björkholm.
  • Vattenintaget vid den röda bojen. Bild från provtagning i Borgsjön i augusti. Borgsjön är en av få råvattentäkter med god ekologisk status, men även här har en försämring noterats. Foto: Rebecca Björkholm.
  • Ålands vattens vd Christian Nordas. Foto: Frippe Granlund.
  • Så här illa kan det gå när den ekologiska balansen rubbas. Vargata träsk är dock som tur var inte råvattentäkt för något av vattenbolagen. Foto: Rebecca Björkholm.

Övergödning kan leda till dyrare vatten

Fjolårets torka belyste behovet av en ny råvattentäkt för att trygga dricksvattenförsörjningen för Ålands vattens konsumenter. Men det är inte bara kvantiteten utan också kvaliteten på råvatten som kan bli ett bekymmer i framtiden.

Endast två av sju sjöar som vattenbolagen använder uppfyller EU-kravet om god ekologisk status, främst på grund av övergödning. Det här kan bli kostsamt.

Magnus Eriksson på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet är inspektör med ansvarsområde dricksvatten.

- Om vi har dålig kvalitet på råvattentäkterna kostar det mer att producera dricksvattnet, säger han.

Ålands vattens vd Christian Nordas har märkt av detta.

- Högre halter av näringsämnen gjorde att kemikaliekostnaden mellan 2016 och 2017 plötsligt steg med 20.000 euro, vilket motsvarar en procent av priset. Idag har vi goda förutsättningar för att rena vattnet. Men risken är att det framöver blir ökad algblomning, med alggifter som orsakar problem i vår rening. Då tillkommer kostnader som vi inte har vetskap om idag, säger Christian Nordas.

Mer om det här i det första avsnittet av reportageserien om vattensituationen på Åland: https://alandsradio.ax/dokumentar/reportaget-dricksvattnet-del-1-riskerna

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »