Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 maj, 2018 - 07:17Uppdaterad: torsdag, 24 maj, 2018 - 07:45
  • Gäddan rödlistades redan 2014, nu gäller det Östersjötorsken. Arkivfoto.

Östersjötorsken rödlistad av WWF

Östersjötorsken har igen hamnat på så kallat rött ljus i världsnaturfonden WWF:s nya fiskeguide för 2018 som lanserades i går.

 Många arter i Östersjön som torsken, gädda, lax och piggvar har nu rött ljus. En nyhet för i år är att trålad torsk från östra Östersjön går från gult till rött ljus.

Enligt Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på WWF, växer torskarna inte normalt och de blir könsmogna väldigt tidigt. Det är tecken på ett bestånd i kris och det finns enligt henne risk för kollaps.

-Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus med uppmaningen ät inte. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund.

Gäddan rödlistades år 2014. Fiskguiden är ett samarbete mellan WWF i 25 länder, bland annat Danmark, Norge, Finland, Sverige, Polen, Tyskland, Österrike och Holland, och ges ut på ett 20-tal språk.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »