Publicerad: fredag, 22 juli, 2011 - 07:18, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Östersjöns ejdrar minskar kraftigt

Ejdern har minskat kraftigt i området kring Östersjön. Enligt Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län har antalet ejdrar i Stockholms skärgård minskat med hälften sedan 2008. Värst drabbade är ejderhonorna och deras ungar och det märks även på Åland. Enligt Kumlinge jaktvårdsförenings ordförande Janne Malmberg ligger det mycket döda ejderhonor på holmarna. Än så länge syns inga större förändringar i den åländska ejderstatistiken, enligt landskapets jaktförvaltare Markus Nordberg. Men eftersom ejdern kan leva uppemot 20 år, och endast vuxna fåglar räknas vid inventeringarna, så kan det ta lång tid innan förändringar syns i statistiken. Orsaken till att många sjöfåglar runt Östersjön dött under de senaste åren beror på brist på tiamin, eller vitamin B1. Det har forskare vid Stockholms universitet kunnat visa, men vad som orsakar tiaminbristen är ännu oklart.

Fler Nyheter

Vikings nya storägare håller låg profil

Än så länge har Viking Lines nya storägare, den svenska placeraren Jakob Johansson s bolag Maelir, hållit en låg profil.

Engman räddade poäng för Chelsea

Åländska fotbollsspelaren Adelina Engman räddade en poäng åt Chelsea när hon som inhoppare gjorde mål på stopptid igår.

Häktad kokainsmugglare får nobben av hovrätten

Åbo hovrätt förkastar en klagan från den man som i juli dömdes i Ålands tingsrätt för grovt narkotikabrott och smuggling.

Två män döms för narkotikabrott

Två män har av Ålands tingsrätt dömts för narkotikabrott.

Raine Katajamäki blir kommunsamordnare

Raine Katajamäki blir kommunsamordnare vid landskapsregeringen för tiden 1 november 2019 till 31 maj 2020.

Man sparkade kvinna i ansiktet på kryssning

En kvinna befann sig ute på däck ombord på Baltic Princess i april 2016 när en man uppträdde aggressivt mot hennes vän. Kvinnan bad honom sluta varpå mannen plötsligt sparkade henne i ansiktet så hon ramlade omkull.

Segelbåt på grund i lördags

Nyhetsnotisen i ljudformat:
På lördag eftermiddag gick en segelbåt på grund på väg in till Rödhamns gästhamn.

EU:s säkerhetskommitté besöker Åland

Ambassadör Hanna Lehtinen och lantråd Katrin Sjögren:
Idag besöker EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, KUSP, Åland. Representanter för de 28 medlemsländerna deltar i ett seminarium tillsammans med Fredsinstitutet och Martti Ahtisaari-institutet och Ålandsexemplet och Ålands roll i säkerhetspolitik och hållbarhetsarbetet kommer att lyftas fram.

Viveka Eriksson lämnar politiken

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingspolitikern Viveka Eriksson (lib) meddelar att hon inte ställer upp för omval.