Publicerad: fredag, 22 juli, 2011 - 07:18, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Östersjöns ejdrar minskar kraftigt

Ejdern har minskat kraftigt i området kring Östersjön. Enligt Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län har antalet ejdrar i Stockholms skärgård minskat med hälften sedan 2008. Värst drabbade är ejderhonorna och deras ungar och det märks även på Åland. Enligt Kumlinge jaktvårdsförenings ordförande Janne Malmberg ligger det mycket döda ejderhonor på holmarna. Än så länge syns inga större förändringar i den åländska ejderstatistiken, enligt landskapets jaktförvaltare Markus Nordberg. Men eftersom ejdern kan leva uppemot 20 år, och endast vuxna fåglar räknas vid inventeringarna, så kan det ta lång tid innan förändringar syns i statistiken. Orsaken till att många sjöfåglar runt Östersjön dött under de senaste åren beror på brist på tiamin, eller vitamin B1. Det har forskare vid Stockholms universitet kunnat visa, men vad som orsakar tiaminbristen är ännu oklart.

Fler Nyheter

Omsorgsförbundet heter nu KST

Vid årsskiftet bytte formellt Ålands omsorgsförbund namn till Kommunernas socialtjänst, KST.

Singelolycka vid Knutsbodabrinken

En personbil med två personer körde av vägen vid Knutsbodabrinken i Lemland vid 11-tiden idag.

Skottlossning i Godby visade sig vara fyrverkeri

Polisen fick en anmälan om skottlossning i Godby på lördagskvällen. Vid kontroll visade det sig att det var ett fyrverkeri, och inga vapen som avlossats.

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.