Publicerad: fredag, 22 juli, 2011 - 07:18, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Östersjöns ejdrar minskar kraftigt

Ejdern har minskat kraftigt i området kring Östersjön. Enligt Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län har antalet ejdrar i Stockholms skärgård minskat med hälften sedan 2008. Värst drabbade är ejderhonorna och deras ungar och det märks även på Åland. Enligt Kumlinge jaktvårdsförenings ordförande Janne Malmberg ligger det mycket döda ejderhonor på holmarna. Än så länge syns inga större förändringar i den åländska ejderstatistiken, enligt landskapets jaktförvaltare Markus Nordberg. Men eftersom ejdern kan leva uppemot 20 år, och endast vuxna fåglar räknas vid inventeringarna, så kan det ta lång tid innan förändringar syns i statistiken. Orsaken till att många sjöfåglar runt Östersjön dött under de senaste åren beror på brist på tiamin, eller vitamin B1. Det har forskare vid Stockholms universitet kunnat visa, men vad som orsakar tiaminbristen är ännu oklart.

Fler Nyheter

Karantän gäller även transport- och sjöfartspersonal

Kim Westman:
Även de som jobbar inom transport och sjöfart ska befinna sig i en fjorton dagars karantän om de rör sig mellan Åland och Sverige.

”Ett beslut som ställer till det"

Veronica Thörnroos och Jeanette Pajunen från tisdagens presskonferens:
Riksregeringens beslut att utöka karantänskravet på vårdpersonal från Sverige till två veckor ställer till det för Ålands hälso- och sjukvård. Det sa ÅHS hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på tisdagens presskonferens.

Presskonferens, tisdag 7/4

Tisdagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under tisdagen.

Sjögren kritisk till beskyllningar

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Tidigare lantrådet Katrin Sjögren (Lib) är kritisk till att socialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) skyller på den förra landskapsregeringen angående förslaget till ny alkohollagstiftning.

Förbud mot att sälja ekologiskt kött

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Två åländska företag har fått förbud mot att sälja kött som ekologiskt eftersom de saknar certifiering för ekologiska varor enligt EU-direktiv.

ÅCA samarbetsförhandlar och permitterar

Joakim Blom:
Ålands centralandelslag, ÅCA, kallar till samarbetsförhandlingar. Det skriver andelslaget i ett pressmeddelande.

Viking Line: ”Vi lyder myndigheternas direktiv”

Johanna Boijer-Svahnström:
Viking Line förbereder just nu inför passagerarstoppet för färjtrafiken säger kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

LR ifrågasätter riksregeringens beslut om karantänstider

Hör en sammanfattnings av landskapsregeringens utlåtande:
I ett utlåtande från landskapsregeringen ifrågasätts riksregeringens beslut att utöka karantänskravet på vårdpersonal från Sverige till två veckor.

ÅHS söker redan svenskspråkig personal

Olli-Pekka Lehtonen:
ÅHS söker redan svenskspråkig personal från Åbo säger chefläkare Olli-Pekka Lehtonen.