Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 augusti, 2024 - 21:31Uppdaterad: fredag, 30 augusti, 2024 - 07:51
  • Övergödningen leder bland annat till algblomning. Arkivfoto.

Östersjön mår fortfarande dåligt – främsta orsak är människans aktiviteter till havs

Östersjöns tillstånd är fortfarande i huvudsak dåligt, även om det finns vissa tecken som tyder på förbättringar i Finlands havsområden. Det visar en kartläggning som Finlands miljöcentral gjort. 

Havsmiljöns tillstånd i Finland har bedömts med hjälp av ett omfattande expertnätverk under ledning av Finlands miljöcentral. Tillståndsbedömningen baserar sig på vetenskapliga och granskade resultat. Som material har det använts insamlat uppföljningsdata från havsområdet mellan 2017–2022. 

De huvudsakliga orsakerna till Östersjöns försämrade tillstånd är människans aktiviteter till havs och på stranden och den övergödande belastningen som mest kommer från avrinningsområdet. Till havs är sjötrafiken och fisket de verksamheter som i största utsträckning försämrar havets tillstånd. De åtgärder som gjorts för att minska belastningen från land har inte bitit tillräckligt och näringsbelastningen är fortfarande Östersjöns största problem. 

Även om det inte syns några stora förändringar i tillståndsbedömningarna mellan 2018 och 2024, har havets tillstånd på många sätt förbättrats under längre uppföljning. Läget för kustens bottendjur har i synnerhet förbättrats och mängden miljögifter och skräp vid stränderna har minskat. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »