• LR behöver ta till åtgärder för att internetröstningen ska bli verklighet. Arkivbild
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 20 september, 2019 - 06:05, uppdaterad: fredag, 20 september, 2019 - 10:02

Osäkert med internetröstningen

Den planerade internetröstningen i valet om en månad kan vara olaglig, det har Datainspektionen kommit fram till.

DI inledde en granskning av personuppgiftsbehandlingen i somras och konstaterar nu att det finns brister i dokumentationen hos landskapsregeringen. Det saknas ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av röstningssystemet och landskapet. I dagsläget finns ett sådant avtal mellan leverantören och Åda AB, men DI skriver i sin granskning att det inte är Åda som arrangerar valet.

Samtidigt påpekar DI att problemet troligtvis kan åtgårdas ganska enkelt genom att landskapsregeringen för en dialog med leverantören och upprättar ett avtal mellan rätt parter. Det behöver göras inom en snar framtid för att internetröstningen ska vara laglig i det här valet.

Det är första gången som internetröstning är planerad att hållas i ett åländskt val och det är inledningsvis bara bortflyttade ålänningar som ska få möjligheten att rösta över nätet.

Fler Nyheter

Stephan Toivonen vill inte sitta i regeringen

Stephan Toivonen om en plats i landskapsregeringen:
Om Stephan Tovionen tillfrågas är han tveksam till att han eller någon partikamrat från Åländsk demokrati tar en plats i den kommande landskapsregeringen. Det säger han i Ålands radios partiledarutfrågning.

Över 4000 förtidsröstade på postkontor

Tisdagen var sista chansen att förtidsrösta i lagtings- och kommunalvalet.

LR: Fiskebeslut drabbar Åland hårt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beklagar EU-ländernas beslut om fiskekvoter i Östersjön för år 2020, där bland annat besluten angående torskfisket drabbar Åland hårt. Det skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

ÅDA kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler

Peter Granholm och Anders Gustafsson:
Kostnaderna för Ålands Digitala Agendas upphandling av systemet Unit4, landskapsregeringens, kommunernas och ÅHS nya system för löne- och personaladministration, kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler. Men eftersom ÅDA som ett statligt ägt aktiebolag inte behöver lyda offentlighetsprincipen kan de riktiga kostnaderna inte granskas.

Ökat snusande svårt att åtgärda i skolan

Mikael Rosbäck om snusande i skolan
–Det är väldigt problematiskt att åtgärda det ökade snusandet, säger Strandnäs skolas rektor Mikael Rosbäck med anledning av att undersökningen Hälsa i skolan visade att bland annat snusandet ökat speciellt hos pojkar i årskurs 8 och 9.

Enerexits styrelse byts troligtvis ut

Stadsstyrelsens ordförande Tage Silander:
Med stor sannolikhet ska styrelsen för Enerexit AB bytas ut någon gång efter torsdag nästa vecka. Orsaken är att styrelseordförande Böge Holmberg och ledamot Sune Axelsson upphandlat tjänster av sina egna bolag.

14 vill bli vd för Ålands Radio och Tv

Nyhetsnotisen i ljudformat:
14 personer har sökt tjänsten som vd för Ålands Radio och Tv.

Ingen konstutställning med Persbrandt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ingen konstutställning på Ålands konstmuseum i november med den svenske skådespelaren Mikael Persbrandt. Det skriver vikarierande konstintendent Heidi Berthén i ett pressmeddelande.

Jaktvårdsförening drog upp riktlinjer för vargjakt

Lars Nordström:
Hammarlands jaktvårdsförening höll igår ett möte där de drog upp riktlinjer för den utökade skyddsjakten på varg.