Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 juni, 2018 - 13:13Uppdaterad: onsdag, 27 juni, 2018 - 13:15
  • André Eriksson berättar att det är brist på adrenalinpennor. Foto: Nina Smeds.

Osäker tillgång på adrenalinpennor på apoteken

Adrenalinpennor som används vid svåra allergiska reaktioner kan vara svåra att få tag på i apoteken på Åland och i hela landet.

Orsaken är enligt läkemedelsmyndigheten Fimea problem hos leverantören. André Eriksson vid Centralapoteket i Mariehamn säger att tillgången varit osäker under hela våren och försommaren.

- I perioder har de varit helt slut och när vi fått, har vi fått i begränsad upplaga, säger André Eriksson.

Tillfälligt har kunder blivit utan den medicin de önskat, men man har oftast kunnat lösa det på olika sätt. Sjukhusen har tillgången tryggad och i nödsituatuioner har apoteket hänvisat kunderna dit. Men nu finns även ett nytt preparat att tillgå.

- Eftersom situationen varit så kritisk har Fimea gett specialtillstånd för ett svenskt adrenalin, som tillverkas och säljs i Sverige, säger André Eriksson.

Även vid Första apoteket i Mariehamn och Godby apotek märker man av bristen på adrenalinpennor, men kan trygga tillgången med den svenska adrenalinpennan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »