Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 juni, 2014 - 07:20Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:01

Osäker kontroll för hålla Åland fritt från varroa

Över hela världen finns det lilla kvalstret varroa som drabbar bin, men inte här på Åland. Förra året blev Åland Varroafritt område i EU och sedan dess får inga bin importeras. Men kontrollen är bristfällig.

– Det kontrolleras inte i någon större utsträckning. I praktiken har det inte varit någon stor skillnad sedan vi fick till lagstiftningen eftersom myndigheterna varit dåliga på att föra ut informationen, säger biodlare Torbjörn Eckerman.

De enda platser på jorden som inte har Varroakvalster är Australien och Åland. De åländska bina är alltså unika och eftertraktade för export till andra länder.

Helena Blomqvist är byråchef på Miljöbyrån och säger att det under flera år har pågått ett projekt där livsmedelssäkerhetsverket på fastlandet har kontrollerat att bina på Åland är friska.

– Det är inte helt lätt att kontrollera och det är jätteviktigt att den enskilda själv tar ansvar för att inte ta hit några sådana samhällen, säger Helena Blomqvist.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »