Förra året blev Åland Varroafritt område i EU och sedan dess får inga bin importeras. Reporter: Nina Eriksén
Publicerad: måndag, 30 juni, 2014 - 07:20, uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:01

Osäker kontroll för hålla Åland fritt från varroa

Över hela världen finns det lilla kvalstret varroa som drabbar bin, men inte här på Åland. Förra året blev Åland Varroafritt område i EU och sedan dess får inga bin importeras. Men kontrollen är bristfällig.

– Det kontrolleras inte i någon större utsträckning. I praktiken har det inte varit någon stor skillnad sedan vi fick till lagstiftningen eftersom myndigheterna varit dåliga på att föra ut informationen, säger biodlare Torbjörn Eckerman.

De enda platser på jorden som inte har Varroakvalster är Australien och Åland. De åländska bina är alltså unika och eftertraktade för export till andra länder.

Helena Blomqvist är byråchef på Miljöbyrån och säger att det under flera år har pågått ett projekt där livsmedelssäkerhetsverket på fastlandet har kontrollerat att bina på Åland är friska.

– Det är inte helt lätt att kontrollera och det är jätteviktigt att den enskilda själv tar ansvar för att inte ta hit några sådana samhällen, säger Helena Blomqvist.

Fler Nyheter

Nära köra på fotgängare – smet

Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.

Knivskars i Mariehamn i natt

Polisen grep i natt en person som misstänks ha knivskurit en annan på en adress i stan.

Inte nödvändigt att stoppa I-valet

Joakim Söderberg och Dan E Eriksson
Datainspektionen framför kritik mot brister i dokumentationen gällande internetröstningen som ordnas för bortaålänningar i samband med höstens val. Det som saknas är ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av systemet och landskapet.

Viking Line stänger kontoret i Cityterminalen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Viking Line stänger sitt kontor i Cityterminalen i Stockholm. Bolaget hänvisar i ett pressmeddelande till att den största delen av handeln idag sker online och att de arbetat för att modernisera sina distributionssystem.

Lemland vill att landskapet bekostar räddningsmyndighet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lemlands kommunfullmäktige godkände i veckan förslaget till gemensam räddningsmyndighet med ett tillägg, de merkostnader som uppstår i samband med...

Slopad sommartid kan öka tidsskillnad

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Beslut om slopande av sommar- och vintertid kan öka tidsskillnaden mellan Åland och Sverige.

Rånare bad om ursäkt till personalen

Malin Henriksson:
I dag hölls rättegången mot den man som i somras rånade livsmedelsbutiken Punkten samt ett apotek i Mariehamn. Han stod också åtalad för ett par fall av straffbart bruk av narkotika och snatteri.

Ändringar för Magazintomten

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ändringar för villkoren på Magazintomten i centrum, det har stadsstyrelsen beslutat. Ändringarna i stadsplanen ställs ut i 30 dagar innan de börjar gälla.

Linjen Åva-Osnäs bjuds ut

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen begär in anbud på färjtrafik på linjen Åva-Osnäs för år 2020-2022 med en option från landskapets sida att kunna förlänga avtalet med 18 månader.