Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 augusti, 2022 - 17:03Uppdaterad: onsdag, 17 augusti, 2022 - 17:19
  • Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. Foto: Rasmus Karlsson.
  • Samlingspartiet höll tillsammans med Moderaterna en pressträff på onsdagsförmiddagen.

Orpo: Åland viktig del av Finland

Samlingspartiet ser Åland som en viktig del av Finland och man vill att relationerna mellan fastlandet och Åland är goda, enligt partiordförande Petteri Orpo.

Samlingspartiets ledning har haft sommarmöte på Åland och det avslutades med en pressträff på onsdagen. I ett tal förde Petteri Orpo fram bland annat Ålands betydelse ur ett utrikes- och säkerhetspolitiskt perspektiv och att Finland är redo att försvara Åland. Han lyfte också fram samarbete med Åland.

- Vi vill i samarbete med ålänningar fundera hur vi bäst kan arbeta tillsammans. Eventuella förändringar måste starta från Åland självt. Vi respekterar självstyrelsens ställning och värderar dialogen, sade Petteri Orpo.

Oppositionspartiet Samlingspartiets viceordförande Elina Valtonen tror inte arbetet med självstyrelselaget hinner bli klart i tid och säger till Svenska Yle att hon är kritisk till Anna-Maja Henrikssons (SFP) överlämnande av Ålandsministerposten till Tomas Blomqvist (SFP), då hon ser det som en nedprioritering.

Petteri Orpo säger till Ålands Radio att det var viktigt för honom att Samlingspartiets sommarmöte kunde arrangeras på Åland. Han säger att det varit intressant att lyssna på representanter från bland annat lagtinget, Paf och Ålandsbanken.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »