Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 juni, 2021 - 05:51Uppdaterad: tisdag, 22 juni, 2021 - 08:03
  • Om lagändringen går igenom kan två coronatest bli aktuella för inresande som inte är fullvaccinerade eller varit covidsjuka. Arkivfoto.

Oro för nya inreseregler

Den temporära ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar kan börja gälla från och med den 12 juli, det sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) under måndagens presskonferens om pandemisituationen på Åland.

Hon säger att detta inte är bra för Åland.

- Det här förändrar förutsättningarna för verksamheten både för sjöfartsnäringen, turistsektorn och alla som bor på Åland, säger hon.

Veronica Thörnroos säger att det hela går ut på att alla utländska inresande över 16 år som inte är fullvaccinerade eller genomgått en covidsjukdom de sex senaste månaderna ska ta ett test följt av ytterligare ett test inom 72-120 timmar efteråt.

Veronica Thörnroos säger att man inte ser hur detta ska fungera i praktiken och att det skulle innebära ett strängare regelverk än vad man tidigare haft under pandemin.

Förvaltningschef John Eriksson säger att frågetecken om exempelvis den personliga integriteten består. Enligt honom kan det hända att man blir frihetsberövad om man inte har alla intyg i skick.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »