Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 5 mars, 2023 - 22:00Uppdaterad: söndag, 5 mars, 2023 - 22:00

Ordningsbot blir avgift så att pengarna stannar på Åland i förslag på ny vägtrafiklag

Nya vinterdäcksbestämmelser, rekommendation om cykelhjälm och en skrivelse om att mopedbilar ska färdas vid vägrenen. Det är tre av förändringarna i landskapsregeringens förslag på ny vägtrafiklag som nu lämnas över till lagtinget.

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) säger att det är ett omfattande lagpaket, som man arbetat med så gott som hela mandatperioden, som innebär flera små förändringar och anpassningar till dagens trafik. Han menar också att det är en självstyrelsepolitiskt viktig fråga då Åland har egen behörighet inom området. Den nuvarande vägtrafiklagen stiftades 1983.

Den största förändringen med den nya lagen, enligt infrastrukturministern, är att ordningsboten som polisen kan dela ut på basen av vägtrafiklagen blir en förvaltningsrättslig avgift.
Den som vill överklaga polisens beslut får alltså i framtiden, om lagen träder i kraft, vända sig till förvaltningsdomstolen istället för tingsrätten.
- Det betyder också att pengarna som det här inbringar tillfaller Åland istället för riket, säger han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »