Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 november, 2023 - 15:21Uppdaterad: onsdag, 29 november, 2023 - 17:13
  • Lennart Johansson t.v. och Karl Nordlund. Foto: Rasmus Karlsson

Operativa delen förändras inte av gemensam räddningsmyndighet – Jomala planeras fungera som värdkommun

Att långköraren med den gemensamma räddningsmyndigheten på Åland ser ut att bli verklighet är bra, enligt både Lennart Johansson från Räddningsområde Ålands landskommuner och Karl Nordlund från Mariehamns Räddningsverk.  

Lösningen fungerar så att myndighetsdelen av räddningsverket tas upp av RÅL, som sedan bildar den nya myndigheten. Den här gången är Jomala planerad att fungera som värdkommun för myndigheten, till skillnad mot ett förslag som föll för knappt fyra år sedan, då Mariehamn skulle fungerat som värd.  

– Idag har vi samma uppgifter i både myndigheter. Den största skillnaden är att vi nu ska sätta oss tillsammans i samma organisation och göra samma jobb, säger Mariehamns Räddningsverks räddningschef Karl Nordlund, som tror att det ger möjligheter för bättre service för medborgarna.  

Den operativa delen ska inte ändras, enligt både Nordlund och Johansson.  

– Brandkårerna ligger fortfarande under sin respektive kommun och jag hoppas att kommunerna ställer sig till förfogande för att göra det bästa möjliga för alla på Åland, säger RÅL:s räddningschef Lennart Johansson, som är tilltänkt att fortsätta fungera som räddningschef även under den nya räddningsmyndigheten. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »