Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 juni, 2024 - 10:37Uppdaterad: tisdag, 18 juni, 2024 - 14:04
  • Tavlan som köpts av Önningebymuseets vänner.

Önningebymuseet utökar Ackesamlingen

Önningebymuseet har utökat sin Ackesamling med ett verk från J.A.G. Ackes Ålandsperiod. Det är en målning som föreställer en midsommarstång och en väderkvarn.  

Enligt Kjell Ekström, ordförande för Önningeby hembygdsförening, torde motivet vara hämtat från Önningeby. Kring 1886 fanns det två midsommarstänger i Önningeby. En norr i byn och en i södra Önningeby öster om Mattas. Denna målning visar just den södra stången. På tavlan syns även en väderkvarn. Det torde vara Södra Bentes väderkvarn som stod på Tomtberg. 

Målningen inköptes på Stockholms auktionsverks kvalitetsauktion och den klubbades för 24.000 kronor. Inköpet bekostas av Önningebymuseets vänner. 

– Vi har de senaste åren sagt att vi prioriterar Önningebymotiv av kolonisterna så det här inköpet motsvarar planerna. Tavlan var i tiderna med på den stora Ackeutställningen på Waldemarsudde. Det är oerhört roligt att kunna foga denna målning till vår samling. Så fort vi fått hem tavlan och ordnat med intullningen ställs den ut i sommarutställningen som ju handlar om JAG Acke, säger Kjell Ekström. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »