• Omsorgsförbundets styrelse får fortsätta och fick ansvarsfrihet. Det blev klart på Omsorgsförbundets fullmäktigemöte idag. Foto Owe Sjöblom.
Publicerad: fredag, 7 juni, 2019 - 15:05, uppdaterad: måndag, 10 juni, 2019 - 10:10

Omsorgsförbundets styrelse fick ansvarsfrihet

Omsorgsförbundets styrelse fick ansvarsfrihet i samband med att bokslutet för 2018 fastslogs under omsorgsförbundets fullmäktigemöte idag.

Stadsdirektör Barbara Heinonen föreslog tidigare i veckan att styrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet, att förtroendet för styrelsen skulle återkallas och att en ny styrelse skulle väljas, medan stadsstyrelsen rekommenderat att styrelsen ska ansvarsbefrias och inte ersättas.
Omsorgsförbundets fullmäktige motiverade sitt beslut med att den föregående styrelsen lämnat en orimligt svår situation till den nu sittande styrelsen då dessa valdes in, så att hela den skulden för omsorgsförbundets problem inte kan läggas på dem.
Omsorgsförbundets medlemskommuner valde att byta ut alla styrelsemedlemmar utom en efter valet 2015, ett agerande som fullmäktige under mötet kallade politiskt oansvarigt, då man istället för att upprätthålla kontinuiteten i arbetet lämnade över en stor mängd olösta problem till den nya styrelsen.

Fler Nyheter

"Kampanjen mot Åda ett försök att sälja egna lösningar"

Lyssna på inslaget med Tommy Sjöholm, vd för Abilita:
- Som vi ser det är målet med Pedagos kampanj mot Åda att försöka sälja sina egna lösningar. Det säger Tommy Sjöholm , vd för Abilita, det IT-företag som Åda upphandlat löne- och personaladministrationssystemet ifrån.

LR svarar på HFD-besvär om fornlämningar

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En markägare i Saltvik har besvärat sig i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) mot landskapsregeringens beslut att inte tillåta att fasta fornlämningar rubbas på markägarens bostadstomt.

Man dömdes för 16 åtalspunkter

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man dömdes i tingsrätten för 16 åtalspunkter, inklusive hemfridsbrott, ärekränkning, skadegörelse, misshandel, grov stöld och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.