Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 september, 2018 - 06:15Uppdaterad: tisdag, 18 september, 2018 - 06:20
  • Flera alternativ, däribland rivning, finns för Boreniuska huset. Foto: Kulturbyrån.
  • Kulturbyrån tycker det finns mycket värt att bevara i huset. Foto: Kulturbyrån.

Ömsen vill utveckla centrum

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag planerar ett större utvecklingsprojekt i Mariehamns centrum.

En teknisk och ekonomisk utredning har lämnats in till stadsarkitektkansliet som i sin tur efterfrågat kulturbyråns utlåtande gällande Ömsens planer för det så kallade Boreniuska huset på Torggatan 9, det hus som i dag inrymmer bland annat butikerna Ziczac och Backmans Optik.

I kulturbyråns utlåtande framgår att Torggatan 9 har en byggnadsyta på 391 kvadratmeter, och att det är ungefär en tiondel av det totala utvecklingsprojektets utbredning. Enligt Ömsens utredningar finns fyra alternativ för vad man kan göra med Torggatan 9, men man anser att det enda ekonomiskt försvarbara är att riva det befintliga huset och ersätta det med ett nytt.

Kulturbyrån skriver i sitt utlåtande att Boreniuska huset hyser byggnadshistoriska, arkitektoniska och miljöskapande värden och man tycker inte att en maximal rivning är en bra idé. Man efterlyser också skonsammare exploateringsförslag än de som fastighetsägaren hittills tagit fram.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »