Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 september, 2022 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 29 september, 2022 - 22:00
  • Det är svårt att få tag på sotare.

“Omöjligt att få tag i sotare på Åland”

Det råder brist på sotare på Åland – och samtidigt vill allt fler elda.

Kaj Lundberg är sotare i skärgården och förklarar att anledningen troligtvis är de höjda energipriserna.
- Just nu har jag fullbokat en tid framåt. Det är många som ringer och frågar om jag kan komma eftersom det är omöjligt att få tag i sotare på fasta Åland, det finns väldigt få, säger Kaj Lundberg.

Det är upp till var enskild fastighetsägare att själva välja sotare. I ett permanent boende måste det sotas en gång per år.

Räddningschef på Ålands landskommuner, Lennart Johansson, säger att sotarfrågan har varit aktuell sedan 2012 och 2018 fick man nej till sotarutbildningen som länge var efterfrågad. Han förklarar att det är räddningsmyndigheterna som ska hålla koll på hur sotningen går till, men att man vill utreda om det borde göras på ett annat sätt.
- Vi har skickat in en skrivelse till landskapsregeringen om att se över regelverket gällande sotningen, så att det inte ligger helt under räddningsmyndigheterna, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »