• Flera personer åtalas för grovt narkotikabrott i tingsrätten som finns i statens ämbetshus. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru
Åklagare Ina Johansson och advokat Guy Björkqvist intervjuas av Tomas Tornefjell
Publicerad: tisdag, 24 oktober, 2017 - 14:06, uppdaterad: tisdag, 24 oktober, 2017 - 15:38

Omfattande knarkrättegång inleddes

I dag inleddes en omfattande rättegång i Ålands tingsrätt där flera personer är åtalade för grovt narkotikabrott. Enligt åklagare Ina Johansson har narkotikahandeln bedrivits i organiserad form med tydliga hierarkier där de åtalade haft specifika uppgifter.

 De åtalade har inte heller dragit sig för att bruka våld om det varit till gagn för den organiserade verksamheten.

I målet ingår också ett flertal personer som är åtalade för våldsbrott som misshandel, olaga hot och andra brott, som enligt åtalet har samband med narkotikaförsäljningen.

De åtalades försvarare ifrågasatte bland annat om verksamheten verkligen varit organiserad eftersom det förekommit konflikter med våld och hot om våld mellan de åtalade. Men åklagaren anser att verksamheten har varit organiserad, vilket vanligtvis leder till ett hårdare straff än om den brottsliga verksamheten inte kan anses vara organiserad. De åtalade bestrider grovt narkotikabrott.

Sammanlagt 14 personer står åtalade. Rättegången förväntas pågå hela veckan.

Fler Nyheter

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.

Eckeröavgångar ställs in

M/s Eckerös avgång från Grisslehamn klockan 15.00 i dag och klockan 18.30 från Eckerö ställs in på grund av det hårda vädret.

Club Marina stäms

Häv hyresavtalet med Club Marina Ab och ålägg bolaget att ersätta obetalda hyror på drygt 42.000 euro.

Ändrad polispension sparar mycket

Pensionshandläggaren Monica Clemes förklarar varför pensionsreformen för poliserna föreslås:
Det kostar landskapsregeringen 170.000 euro om en polis går i pension fem år tidigare än andra. Det säger pensionshandläggaren Monica Clemes.

Erkännande i Visit Åland-rättegången

Eva Ringbom-Fonsell följde dagens rättegång
Den ekonomiansvarige som förskingrat pengar från sin arbetsgivare Visit Åland erkände brott i dag när rättegången drog i gång i Ålands tingsrätt.

Ny styrelseordförande i Saltvik

Saltvik har fått en ny kommunstyrelseordförande. Fullmäktige har utsett Mathias Johansson till ordförande för kommunstyrelsen som ifjol leddes av Runar Karlsson.

Vädret påverkar Gudingen

Trafikmeddelande: M/s Gudingen angör inte Kyrkogårdsö eller Husö i dag, tisdag. Orsaken är det rådande väderförhållandet, meddelar Ålandstrafiken.