• En rättegång med elva åtalade inleddes i tingsrätten i dag. Foto Hasse Persson Bru.
Publicerad: onsdag, 24 april, 2019 - 13:19

Omfattande knark- och rånrättegång startade i tingsrätten

I dag inleddes en rättegång där 11 personer står åtalade för bland annat grovt rån, stöld och narkotikabrott.

Förmiddagen ägnades åt ett narkotikabrott som ska ha begåtts under 2016. Enligt ledande landskapsåklagare Henrik Lindeman har den åtalade mannen innehaft hasch och amfetamin som hittades i en necessär, där det även fanns ett par hörlurar med spår av den åtalades DNA.

Den åtalade mannens försvarare Trond Hornseth yrkade på att åtalet skulle förkastas eftersom det enbart finns bevis i form av indicier. Han lyfte fram att den åtalade missbrukat narkotika och levt ett kaotiskt liv där det var vanligt att man sålde till exempel hörlurar och mobiltelefoner för att få pengar.

Åklagaren lyfte fram att det finns andra fall där personer dömts på indicier. Att den åtalades DNA fanns på de hörlura som låg i samma necessär som narkotikan är enligt åklagaren ett tillräckligt starkt indicium för att mannen ska kunna dömas för narkotikabrott. Rättegången fortsätter i eftermiddag och väntas pågå resten av veckan.

 

Fler Nyheter

Nära köra på fotgängare – smet

Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.

Knivskars i Mariehamn i natt

Polisen grep i natt en person som misstänks ha knivskurit en annan på en adress i stan.

Inte nödvändigt att stoppa I-valet

Joakim Söderberg och Dan E Eriksson
Datainspektionen framför kritik mot brister i dokumentationen gällande internetröstningen som ordnas för bortaålänningar i samband med höstens val. Det som saknas är ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av systemet och landskapet.

Viking Line stänger kontoret i Cityterminalen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Viking Line stänger sitt kontor i Cityterminalen i Stockholm. Bolaget hänvisar i ett pressmeddelande till att den största delen av handeln idag sker online och att de arbetat för att modernisera sina distributionssystem.

Lemland vill att landskapet bekostar räddningsmyndighet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lemlands kommunfullmäktige godkände i veckan förslaget till gemensam räddningsmyndighet med ett tillägg, de merkostnader som uppstår i samband med...

Slopad sommartid kan öka tidsskillnad

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Beslut om slopande av sommar- och vintertid kan öka tidsskillnaden mellan Åland och Sverige.

Rånare bad om ursäkt till personalen

Malin Henriksson:
I dag hölls rättegången mot den man som i somras rånade livsmedelsbutiken Punkten samt ett apotek i Mariehamn. Han stod också åtalad för ett par fall av straffbart bruk av narkotika och snatteri.

Ändringar för Magazintomten

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ändringar för villkoren på Magazintomten i centrum, det har stadsstyrelsen beslutat. Ändringarna i stadsplanen ställs ut i 30 dagar innan de börjar gälla.

Linjen Åva-Osnäs bjuds ut

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen begär in anbud på färjtrafik på linjen Åva-Osnäs för år 2020-2022 med en option från landskapets sida att kunna förlänga avtalet med 18 månader.