• En rättegång med elva åtalade inleddes i tingsrätten i dag. Foto Hasse Persson Bru.
Publicerad: onsdag, 24 april, 2019 - 13:19

Omfattande knark- och rånrättegång startade i tingsrätten

I dag inleddes en rättegång där 11 personer står åtalade för bland annat grovt rån, stöld och narkotikabrott.

Förmiddagen ägnades åt ett narkotikabrott som ska ha begåtts under 2016. Enligt ledande landskapsåklagare Henrik Lindeman har den åtalade mannen innehaft hasch och amfetamin som hittades i en necessär, där det även fanns ett par hörlurar med spår av den åtalades DNA.

Den åtalade mannens försvarare Trond Hornseth yrkade på att åtalet skulle förkastas eftersom det enbart finns bevis i form av indicier. Han lyfte fram att den åtalade missbrukat narkotika och levt ett kaotiskt liv där det var vanligt att man sålde till exempel hörlurar och mobiltelefoner för att få pengar.

Åklagaren lyfte fram att det finns andra fall där personer dömts på indicier. Att den åtalades DNA fanns på de hörlura som låg i samma necessär som narkotikan är enligt åklagaren ett tillräckligt starkt indicium för att mannen ska kunna dömas för narkotikabrott. Rättegången fortsätter i eftermiddag och väntas pågå resten av veckan.

 

Fler Nyheter

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.

800.000 till projekt som inventerar åländsk vattenmiljö

En längre intervju med specialforskaren i miljö- och marinbiologi Sonja Salovius-Laurén (från Åland idag)
Miljö- och marinbiologin vid Åbo Akademi har beviljats finansiering för att inventera den åländska undervattensnaturen. Projektets budget uppgår till närmare 800.000 euro.

Byggfirma stämmer museum efter obetalda Pommern-fakturor

Byggentreprenören Hans Mattsson ab stämmer stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum. Orsaken är obetalda fakturor på drygt 280.000 euro i samband med ombyggnaden av museifartyget Pommerns besöksdäck, ramper, barlastlår och serviceutrymmen. Det här framgår av en stämningsansökan som inkommit till Ålands tingsrätt.

Revisorer kritiserar Lemlands ärendehantering

Lemlands kommun har inte en enhetlig rutin för hur kommunen behandlar sina ärenden.