• Foto Malin Lundberg
Publicerad: onsdag, 27 september, 2017 - 06:16, uppdaterad: onsdag, 27 september, 2017 - 06:18

Omdebatterat avlopp byggs ut

Snart är det byggstart vad gäller en omdebatterad avloppslinje i Lagmansby och Bertby i Saltvik.

 Projektet har pågått sedan 2013 då tekniska nämnden föreslog att kommunen inte skulle genomföra utbyggnaden på grund av höga bygg- och driftskostnader. Ärendet återremitterades till nämnden både under 2014 och 2015 och nämnden fortsatte efter kompletterande utredningar att föreslå att ärendet skulle läggas ner på grund av kostnaderna.

Ärendet var sedan en vända till kommunfullmäktige som enhälligt beslöt att projektet skulle genomföras, och i januari antog fullmäktige en budgetändring där nettokostnaden för projektet var drygt 111.000 euro. När man jobbade vidare märkte tekniska nämnden att nettokostnaden blir högre, drygt 200.000 euro, så återigen föreslog man att projektet skulle läggas ner. Men kommunstyrelsen föreslog att projektet genomförs och nu har fullmäktige efter omröstning godkänt kostnadsökningen.

Besvärstiden för fullmäktiges beslut har ännu inte gått ut, men avsikten är enligt kommuningenjör Lars-Erik Danielsson att starta bygget innan årsskiftet. Knappt hälften av de 26 fastigheterna i det aktuella området har sagt att de vill ansluta sig till avloppsledningen när den är färdig.

Fler Nyheter

Utskott röstar om parlamentsplats

På tisdag gör EU:s utskott för konstitutionella frågor ett nytt försök att rösta om fördelningen av parlamentsplatserna i samband med Brexit.

Josefin Sonck vann humorpris

Åländska komikern Josefin Sonck vann på fredagkvällen priset som Årets nykomling på Svenska Standupgalan.

1394 har förhandsröstat

1394 personer har förhandsröstat i presidentvalet vid postens förhandsröstningsställen i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö.

Geta tog fram åtgärdsplan för ekonomin

Nu har Geta tagit fram en åtgärdsplan för att balansera sin ekonomi.

Fler rum för äldre i Hammarland

Planeringen av en om- och tillbyggnad av äldreboendet Hammargården går vidare.

Jonsson beklagar regeringens förtroende

Ålands framtids Axel Jonsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Ålands framtids Axel Jonsson tycker att landskapsregeringen inte har någon vilja att visa ödmjukhet eller be om ursäkt för att det finns en minister som inte har agerat enligt vad övriga i regeringen kräver.

Liten förändring i Hammarlandsstyret

Kommunstyrelsen i Hammarland fick en ny viceordförande när fullmäktige i går valde kommunstyrelsen för 2018-2019.

14 vill leda Lumparland

14 personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms är glad att så många visat intresse.

Ny styrelseordförande i Föglö

Efter 20 år som ordförande i Föglös kommunstyrelse lämnar Torsten Sundblom nu över ordförandeklubban till Gun-Britt Gullbrandsson.