Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 juni, 2020 - 22:08Uppdaterad: torsdag, 4 juni, 2020 - 22:08
  • Hamnmästare Helena Jansson. Foto Nina Smeds
  • Gränsbevakare Rasmus Friman, Robert Andersson, Kim Pettersson och Andreas Brink. Foto: Nina Smeds

”Om anlöpen är noll, är intäkterna noll”

För Mariehamns hamn Ab innebar tiden när hamnen var stängd på grund av coronarestriktioner att personalen permitterades berättar hamnmästare Helena Jansson. Men nu är hamnen åter öppen för passagerartrafik sedan den 21 maj och personalen delvis kan jobba igen.

Helena Jansson kan inte säga när trafiken återgår till det normala, men hon tror inte att sommaren bilr normal på något sätt. Just nu är det Rosella och fyra andra kryssningfärjor som anlöper. De som ännu saknas är fyra färjor på Helsingforslinjen och två från Tallinnlinjen. Båda fartygen som kryssar till Stockholm saknas också. Ekonomin för bolaget har blivit lidande under den tiden hamnen varit stängd för passagerartrafik.

-Det är ju så att om fartygsanlöpen är noll är intäkterna noll säger Helena Jansson.

Man har inte heller kunnat utföra underhållsarbete under stängningen.

- När ett företag är av med inkomsterna måste man agera direkt. Vi har tittat på alla utgifter, ställt upp alla fordon till exempel. Men Rosella har gått enligt fraktturlista så då har viss personal kommit in, säger Helena Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »