• Det är mer lönsamt att förbruka sin el själv än att sälja den vidare.
Per Eriksson och Berndt Schalin intervjuas av Tomas Tornefjell:
Per Eriksson och Berndt Schalin intervjuas av Tomas Tornefjell (längre version från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 23 juli, 2019 - 16:50, uppdaterad: tisdag, 23 juli, 2019 - 17:15

Olönsamt att sälja egenproducerad el

Allt fler lockas av möjligheten att producera sin egen el med hjälp av solpaneler, men få säljer egenproducerad el.

Att sälja sitt elöverskott till något av de lokala elleverantörerna är en möjlighet som kan motivera investeringen i solenergi, men det är ingen bra affär i dagsläget. Marknadspriset på el sätts en gång per dygn och den som vill sälja sin el får som regel inte mer än 2-3 cent per kWh.

- Värdet sitter i att själv förbruka det man producerar, så intresset att sälja vidare till oss är ganska lågt. Det säger Per Eriksson som är Vd för Mariehamns Energi Ab.

I dag kan bolaget ta emot all den överskottsenergi som deras kunder producerar, men det kan bli ett problem i framtiden om allt fler installerar solpaneler.

- Som det är nu är det bäst att elen förbrukas i samma takt som den produceras. Att lagra el med batterier är ännu alldeles för dyrt, men det arbetas på nya lösningar, till exempel hos företaget Flexens som driver projektet Smart Energy Åland. Det säger Per Eriksson.

 

Fler Nyheter

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

"Förhastat beslut om ny färja"

Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

IFK möter VPS

Ikväll ska IFK Mariehamn möta seriejumbon VPS i Vasa i fotbollsligan och matchen börjar 18.30.

Rättegång om penningtvätt utan misstänkt

Huvudförhandlingarna mot den åländske man som står åtalad för grov penningtvätt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo inleds i brådskande ordning så fort mannen är gripen och förd till Åbo uppger man från tingsrätten.

Salmén och Lindholm vann KM

När Eckerö golf höll klubbmästerskap i helgen så var det Anna-Karin Salmén och Johan Lindholm som stod som segrare i respektive klasser.

Holmström 34:a i Alliansloppet

Isac Holmström kom på 34:e plats i Alliansloppet i Trollhättan som är en tävling på rullskidor över 48 km.