• Det är mer lönsamt att förbruka sin el själv än att sälja den vidare.
Per Eriksson och Berndt Schalin intervjuas av Tomas Tornefjell:
Per Eriksson och Berndt Schalin intervjuas av Tomas Tornefjell (längre version från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 23 juli, 2019 - 16:50, uppdaterad: tisdag, 23 juli, 2019 - 17:15

Olönsamt att sälja egenproducerad el

Allt fler lockas av möjligheten att producera sin egen el med hjälp av solpaneler, men få säljer egenproducerad el.

Att sälja sitt elöverskott till något av de lokala elleverantörerna är en möjlighet som kan motivera investeringen i solenergi, men det är ingen bra affär i dagsläget. Marknadspriset på el sätts en gång per dygn och den som vill sälja sin el får som regel inte mer än 2-3 cent per kWh.

- Värdet sitter i att själv förbruka det man producerar, så intresset att sälja vidare till oss är ganska lågt. Det säger Per Eriksson som är Vd för Mariehamns Energi Ab.

I dag kan bolaget ta emot all den överskottsenergi som deras kunder producerar, men det kan bli ett problem i framtiden om allt fler installerar solpaneler.

- Som det är nu är det bäst att elen förbrukas i samma takt som den produceras. Att lagra el med batterier är ännu alldeles för dyrt, men det arbetas på nya lösningar, till exempel hos företaget Flexens som driver projektet Smart Energy Åland. Det säger Per Eriksson.

 

Fler Nyheter

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.

Valets vinnare vill inte spekulera om ministerposter

Veronica Thörnroos, Bert Häggblom och Alfons Röblom:
Centern blev valets stora vinnare i går kväll och säkrade nio mandat från tidigare sju. Regeringssonderingen börjar redan i dag, men hur man vill att den sammanslutningen ska se ut återstår att se.

Grovt rattfylleri under söndagen

Ett grovt rattfylleri uppdagades i samband med en nykterhetskontroll vid Nabben i Mariehamn under söndag förmiddag.

Experten: Tre trender går att utläsa

Siv Sandberg om valresultatet:
Statsvetaren Siv Sandberg fungerade under valkvällen som Ålands radios expertkommentator och presenterade efteråt sina slutsatser.

Pia Eriksson om valresultatet: ”En besvikelse”

- Det är ju en besvikelse, när man ställer upp är det klart att man vill in och jag tycker att jag har jobbat hårt men framförallt är jag besviken för partiets skull. Så kommenterar Ålands Framtids partiledare Pia Eriksson nattens valresultat. Eriksson blir, då det sista distriktets röster är räknade, utan en lagtingsplats.

Stephan Toivonen: "Vi har gjort det vi kunnat"

Stephan Toivonen:
Åländsk demokrati behåller sitt ena mandat i lagtinget. De hade många kandidater uppställda, betydligt fler än i valet 2015, men lyckades ändå inte utöka sina mandat.

Avgående lantrådet: Svåra frågor försvinner inte

Liberalernas Katrin Sjögren får efter söndagens val kliva av som lantråd för landskapsregeringen.

Dessa är preliminärt invalda i lagtinget

Följande kandidater är preliminärt invalda i lagtinget, nio av dem är kvinnor.