Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 juli, 2019 - 16:50Uppdaterad: tisdag, 23 juli, 2019 - 17:15
  • Det är mer lönsamt att förbruka sin el själv än att sälja den vidare.

Olönsamt att sälja egenproducerad el

Allt fler lockas av möjligheten att producera sin egen el med hjälp av solpaneler, men få säljer egenproducerad el.

Att sälja sitt elöverskott till något av de lokala elleverantörerna är en möjlighet som kan motivera investeringen i solenergi, men det är ingen bra affär i dagsläget. Marknadspriset på el sätts en gång per dygn och den som vill sälja sin el får som regel inte mer än 2-3 cent per kWh.

- Värdet sitter i att själv förbruka det man producerar, så intresset att sälja vidare till oss är ganska lågt. Det säger Per Eriksson som är Vd för Mariehamns Energi Ab.

I dag kan bolaget ta emot all den överskottsenergi som deras kunder producerar, men det kan bli ett problem i framtiden om allt fler installerar solpaneler.

- Som det är nu är det bäst att elen förbrukas i samma takt som den produceras. Att lagra el med batterier är ännu alldeles för dyrt, men det arbetas på nya lösningar, till exempel hos företaget Flexens som driver projektet Smart Energy Åland. Det säger Per Eriksson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »