Tomas Tornefjell rapporterar:
Publicerad: torsdag, 12 december, 2019 - 12:54

Olaga hot och grovt rån

I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Före lunch avhandlade man åtalspunkten olaga hot, som en man ska ha gjort sig skyldig till hösten 2018. Enligt åklagaren har den åtalade mannen cyklat ifatt en ung man, viftat med en knuten näve och hotat att knivhugga honom nästa gång de träffas. Målsägande vittnade om att han blev mycket rädd av hotet och att han sedan dess har haft sömnsvårigheter och att han inte vågar lämna hemmet utan sällskap på grund av hotet. Målsägande delar åklagarens syn och anser att mannen ska dömas för olaga hot. Målsägande yrkar också på 1500 euro i ersättning för psykiskt lidande och att den åtalade ska stå för rättegångskostnaderna. Den åtalade bestrider att han ska ha gjort sig skyldig till olaga hot och bestrider också målsäagandens ersättningsanspråk. Förhandlingarna i Ålands tingsrätt fortsätter i eftermiddag och under morgondagen. Dom ges preliminärt den 20 december kl 15.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.