Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 november, 2016 - 06:27Uppdaterad: onsdag, 2 november, 2016 - 11:08

Olaga förföljelse i hovrätten

Igår hölls hovrättsförhandlingar i Mariehamn i ett ärende där en man av tingsrätten dömts till 30 dagars villkorligt fängelse och ersättning på 600 euro för olaga förföljelse av en kvinna.

Försvaret vill att åtalet förkastas eller i varje fall att straffet blir ett bötesstraff eller att den villkorliga domen förkortas. Kvinnan berättade under rättegången om hur hon, i olika omgångar, sedan 1981 ska ha förföljts av mannen som tidigare har brutit mot ett utfärdat besöksförbud. Det senaste åtalet gäller händelser sommaren 2015 då mannen har skickat sms som kvinnan har upplevt som ångestframkallande. Bland annat ett med texten ”Tio år går fort när man har roligt”, vilket målsägande tolkar som att den tilltalade tycker att det är kul att förfölja henne då det var tio år sedan rättsprocesserna parterna emellan började. Mannen å sin sida sa att det var ett försök till skämt, galghumor, beskrev han det som under förhandlingarna igår. Enligt målsägarbiträdet Marcus Måtar så har kvinnan råkat ut för en stalker som offentliga personer kan göra då parterna inte känner varandra sedan tidigare. Hovrättens beslut kommer om en månad, senast den 1 december.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »