Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 augusti, 2021 - 07:13Uppdaterad: tisdag, 3 augusti, 2021 - 08:12
  • Det är oklart hur det blir med tredje dosen coronavaccin i Finland.

Oklart med tredje vaccindos

Det är fortfarande oklart när och hur den tredje dosen coronavaccin ska ges i Finland.

På Institutet för hälsa och välfärd är man förtegen om saken. Två doser coronavaccin ger ett effektivt skydd mot covid-19 i högst 12 månader, uppger THL till nyhetsbyrån SPT.

-Vi följer kontinuerligt med internationella rekommendationer som gäller den tredje dosen coronavaccin. Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor torde ta ställning till frågan på sitt nästa möte i slutet av augusti, säger sakkunnigläkare Anna Scherleitner på institutet till SPT.

Enligt Scherleitner finns det en god beredskap att bredda det nationella vaccinationsprogrammet och ge en tredje dos vaccin redan i höst, förutsatt att expertgruppen ger grönt ljus för upplägget. Inom EU är det tills vidare endast Frankrike som har gått in för att ge en tredje dos coronavaccin till sina medborgare. Den tredje dosen har hittills reserverats endast för sådana patienter som har ytterst nedsatt immunförsvar.

-Det är möjligt att det behövs en tredje dos coronavaccin eftersom mängden antikroppar sjunker så småningom efter två doser vaccin, säger Scherleitner.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »