Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 juni, 2020 - 16:20Uppdaterad: måndag, 29 juni, 2020 - 20:16
  • Kan ålänningar kryssa till Sverige utan vidare, eller bör de hålla sig i karantän efteråt? Frågan är skickad till gränsbevakningen. Foto: Rasmus Lindqvist

Oklart om kryssningar kräver karantän

Allt fler fartyg trafikerar Östersjön och frågan är nu om åländska kryssningsresenärer ska agera som om de varit på utlandssemester, något som kräver karantänliknande förhållanden efteråt.

- Jag uppmuntrar inte till kryssningar. Det är en ny risksituation där personer inte kliver i land men tillhör kategorin att vara möjliga smittbärare, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Enligt förvaltningschef John Eriksson har landskapsregeringen fått flera frågor i ämnet.
- Gränsövergångar är inte vår behörighet. Men vi har skickat en formell fråga till gränsbevakningsväsendet. Grundfrågan är: har du varit utomlands om du aldrig stiger av båten? säger han.

Knut Lönnroth säger att om ett snabbt svar inte kommer, tar landskapsregeringen ställning till saken i morgon om hur de uttalar sig i frågan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »