Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 maj, 2021 - 06:02Uppdaterad: måndag, 17 maj, 2021 - 06:04

Oklart om krav på miljövänligare transporter

Regeringen i Helsingfors har tagit fram ett lagförslag om mer miljövänliga offentliga transporter.

Bakgrunden är EU:s direktiv om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon. Direktiven omfattar de två perioderna 2021 - 2025 och 2026 - 2030. I riket träder det i kraft den andra augusti i år. När det införs på Åland är inte klart i dagsläget.

-Det berör fordon och transporter som upphandlas till en kostnad som överstiger EU:s tröskelvärde på 214.000 euro, till exempel skolskjutsar. Det säger Sofia Higson som är upphandlingsjurist vid landskapets finansavdelning.

Taxibolag hör till de som kan tvingas byta ut sina fordon till elbilar, hybrider eller biogasbilar för att få köra skolskjutsar.

-Det blir en dyr investering att byta ut en välfungerande taxi mot en elbil för att kunna komma ifråga för en upphandling som gäller ett år i taget. Det säger Dan Nylund som är ordförande för Mariehamns Taxi.

Ålands riksdagsman Mats Löfström ser positivt på tanken att på detta sätt minska transporternas negativ klimatpåverkan.

-Men det är också viktigt att höra sakkunniga från branscherna för att hitta bra och praktiska lösningar, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »