Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 januari, 2024 - 05:29Uppdaterad: torsdag, 4 januari, 2024 - 05:29

Ökad risk för frysta vattenledningar på grund av kylan

Den rådande kylan med temperaturer runt 10 minusgrader innebär en stor risk för att rören med inkommande vatten ska frysa. De VVS-firmor Ålands radio talat med ser en viss ökning av kunder som hör av sig om frysta rör.   

Johan Lundström som är arbetsledare på HP Kyla & Värme Ab säger att det inkommande vattnet som regel fryser för att rören inte är tillräckligt djupt nedgrävda i marken.  
– Mitt tips är att koppla in en värmekabel för att undvika att det fryser, säger Johan Lundström.  
Kaspars Repelis på Rep VVS har bråda dagar med vattenrör som frusit på grund av att de ligger för ytligt eller är för dåligt isolerade. Mats Törönen som är arbetsledare på VVS kylcenter säger att man bland annat har fått åtgärda vattenledningar som frusit i hus där värmen varit avslagen.  

– Att ha plusgrader inomhus och koppla in en värmekabel till det ingående vattnet är mitt tips för att undvika problem, säger Mats Törönen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »