Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 september, 2020 - 14:30Uppdaterad: måndag, 28 september, 2020 - 15:09

Oenigt utskott godkände ändrade öppettider

Lagtingsledamöterna Nina Fellman (S) och Stephan Toivonen (ÅLD) var inte överens med resten av finans- och näringsutskottets beslut att förorda landskapsregeringens förslag till ändrade öppettider för butiker.

Ändringen innebär att även större butiker kan ha öppet juldagen, långfredagen och påskdagen. Nina Fellman och Stephan Toivonen skriver i sin reservation att ändringen står i strid med hållbarhetsagendans första och sjunde mål om välmående människor och konsumtionsvanor.

- Vi bedömer att en ändring av affärstidslagen är ideologiskt motiverad snarare än en sakfråga, skriver de bland annat.

De anser också att ändringen får negativa konsekvenser för småbutiker med få anställda och tar inte hänsyn till Ålands kulturhistoria och helgtraditioner. Nina Fellman och Stephan Toivonen föreslår att landskapsregeringen i stället moderniserar affärstidslagen om man vill åtgärda de inkonsekvenser som uppstått genom åren.

Lagtinget ska ännu behandla ändringen innan den träder i kraft.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »