Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 juni, 2023 - 16:45Uppdaterad: onsdag, 7 juni, 2023 - 16:45

Oenighet uppges vara orsaken till att vattenskyddslagen dröjer

Trots mycket arbete och en remissrunda så blir det ingen totalrevision av vattenlagen under den här mandatperioden. Landskapsregeringen föreslår ändå några ändringar av den nuvarande vattenlagen men fokus i lagtingsdebatten låg på varför totalrevisionen dröjer.  

Förslaget, som remitterades till social- och miljöutskottet, innebär att reglerna kring vattenskyddsområden utvidgas. I framtiden ska vattenskyddsbestämmelser kunna träda ikraft trots eventuella besvär och reglerna kring ersättningar för de begränsningar som införs förtydligas.  

Att vattenlagen inte förnyas i sin helhet beror enligt infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) på att konsekvensbedömningen av hur näringslivet skulle påverkas av lagen inte är färdigställd. Det här viftades bort av flera oppositionsledamöter som pekade på att den egentliga orsaken är politisk oenighet.  

Nina Fellman (S) ville veta om oenigheten beror på de negativa remissvar, särskilt från fiskarodlarföreningen, som lagen fått.  

– Alla har olika åsikter om hur mycket miljön är värd. Men det är faktiskt så att konsekvensbedömningen inte är klar och det är viktigt att vi vet vad vi fattar beslut om när vi fattar beslut, svarade Christian Wikström. 

Simon Holmström (HI) beskyllde Centern för att bara låtsas bry sig om vattenfrågor då de i själva verket böjer sig för fiskodlingens intressen.  
– Frågan om vattenkvaliteten har sagts vara så viktig för Centern, men när det kommer till kritan så är det inte det som gäller, utan det är att skydda enskilda ekonomiska intressen, sa han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »