Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 oktober, 2018 - 05:45Uppdaterad: tisdag, 2 oktober, 2018 - 14:02
  • Clas Öfverström på omsorgsförbundet hoppas kommerna går med i KST frivilligt. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.

Oenighet kring finansieringen av KST

Ålands omsorgsförbunds förslag till grundavtal för finansieringen av kommunernas gemensamma socialtjänst, KST, har ännu inte färdigbehandlats av alla kommuner.

Mariehamns stad har inte alls behandlat ärendet. Lemlands kommunstyrelse tog upp ärendet i går och Jomalas kommunfullmäktige bordlade frågan vid sitt senaste möte. Lemlands kommun vill att förslaget korrigeras eftersom deras kostnader för socialvården beräknas öka med drygt 200.000 euro med en gemensam socialtjänst. Jomala kommun är inne på samma linje eftersom de också skulle få betydligt högre kostnader än i nuläget och för att kommunen anser att det förslag till grundavtal som skickats ut inte är komplett. Clas Öfverström som är styrelseordförande för Ålands omsorgsförbund säger att han hoppas att kommunerna ska gå med i KST frivilligt.

- De har på sig till den sista mars. Sedan träder den tvingande lagstiftningen in, säger Clas Öfverström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »